Censor brød loven, da han nægtede at give hånd til kvindelig elev

Ligebehandlingsnævnet har truffet afgørelse i sag om kønsdiskrimination.

Danmark

Det er kønsdiskriminerende, hvis en censor til en eksamen ikke vil give hånd til kvindelige studerende.

Det slår Ligebehandlingsnævnet fast i afgørelsen i sagen om en gymnasielærer, som i juni sidste år nægtede at give hånd til kvindelige elever.

»Ligebehandlingsnævnet fandt, at beskeden fra censor, som læreren videregav til eleverne på censors anmodning, var omfattet af ligebehandlingslovens forbud mod chikane på grund af køn«, står der i afgørelsen, som nævnet begrunder med, at beskeden kunne »krænke de kvindelige elevers værdighed og skabe et nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima«.

LÆS OGSÅ

Sagen opstod i juni sidste år, da 20-årige Michala Mosegaard dagen før sin eksamen i matematik opdagede en besked på sin skoles intranet:

»Vores censor har meddelt, at han ikke ønsker at give hånd til kvinder. Så det vil nok være en god idé ikke at forsøge at give ham hånden. I hvert fald er I nu advarede, så I ikke i eksamenssituationen bliver forvirrede over det«, lød beskeden.

2.500 i erstatning

Censoren ved Michala Mosegaards eksamen var Youssef Minawi, der til daglig arbejder på Horsens Statsskole. Som troende muslim har han pålagt sig ikke at give hånd til personer af det modsatte køn, hvis de er længere ude end den nærmeste familie.

Men beskeden på skolens intranet faldt eksaminanden for brystet.

»For mig er det ligegyldigt, hvilken religion mine undervisere eller censorer har. Jeg vil bare ikke behandles anderledes på grund af mit køn«, sagde Michala Mosegaard i sommer til Information.

Ligebehandlingsnævnet har givet hende medhold i klagesagen og tilkendt hende 2.500 kroner i erstatning, som skal betales i fællesskab af den skole, hvor eksamen foregik og den skole, hvor censoren var ansat.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce