Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FORHANDLINGSMØDE. Tøger Seidenfaden mødtes med advokat Faisal Yamani i London for at forhandle forliget på plads. Foto: Per Magid

FORHANDLINGSMØDE. Tøger Seidenfaden mødtes med advokat Faisal Yamani i London for at forhandle forliget på plads. Foto: Per Magid

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken indgår forlig i Muhammed-sag

Politiken har indgået forlig med profeten Muhammeds efterkommere og undskylder for de krænkelser, tegningerne har forårsaget. Forliget møder bred politisk fordømmelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dagbladet Politiken har som det første dagblad indgået et forlig om den krænkelse, som avisens genoptrykning af Muhammed-tegningerne forårsagede muslimer i 2008.

Forliget er indgået mellem Politiken og otte organisationer, der repræsenterer 94.923 af profeten Muhammeds efterkommere og er ifølge Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden, et eksempel på, at dialog nytter:

»Forliget ser fremad og udtrykker meget fornuftige synspunkter. Det kan måske være med til at mindske nogle af de spændinger, som har vist sig at være meget sejlivede. Det giver udtryk for et håb om, at Danmarks – og ikke mindst danske mediers – forhold til den muslimske verden kan forbedres«.

LÆS LEDER

Tøger Seidenfaden mener ikke, at Politiken sælger ud af ytringsfriheden.

Politiken fraskriver sig med forliget ikke retten til at bringe tegningerne igen, og undskylder ikke for at have bragt tegningerne, men derimod for den krænkelse, som en række muslimer har følt.

Men det er også nok, mener den saudiske advokat, som repræsenterer de otte organisationer.

INTERVIEW

»Det er et godt forlig. Det vil være forkert at tale om en sejr. Begge parter er nået frem til at forstå baggrunden for det, der er sket. Det er modigt af Politiken at undskylde, også selvom det aldrig var deres intention at fornærme nogen«, siger advokat Faisal Yamani.

Bred politisk fordømmelse
På Christiansborg møder forliget bred fordømmelse.

»Det er vanvittigt. Der er krænkelser i medierne hver eneste dag. Sådan er det med ytringsfriheden«, siger S- formand Helle Thorning-Schmidt, der bakkes op af SF’s formand Villy Søvndal, der er enig i, at man »ikke kan forhandle om ytringsfriheden«.

Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard »mangler ord« for, hvor absurd hun mener, at situationen er.

»Det er dybt, dybt pinligt, at Tøger Seidenfaden sælger ud af Danmarks og Vestens ytringsfrihed. Jeg kan slet ikke tage skarpt og dybt nok afstand fra, at man totalt underkaster sig sådan en doktrin« siger hun.

Hverken stats- eller udenrigsministeren har haft mulighed for at udtale sig, men Venstres politiske ordfører Peter Christensen siger, at »det er mærkeligt, at Politiken har behov for at undskylde. Jeg kan ikke se, hvad der er at undskylde for«.

Der går ikke noget af avisen, når den undskylder.Derimod er Venstres tidligere formand og udenrigsminister Uffe Ellemann positiv over for forliget.

»Der går ikke noget af avisen, når den undskylder. I en konfliktfyldt verden, hvor for mange maler sig op i en krog, ville det være rart med flere af den slags forsøg på at finde frem til fælles forståelse«.

I alt 11 danske dagblade fik i august sidste år en henvendelse fra den saudiske advokat Faisal Yamani. Her krævede han, at tegningerne blev pillet af internetsider, at aviserne bragte en undskyldning, og at de lovede ikke at trykke tegningerne eller tilsvarende tegninger igen.

Kun Politiken har valgt at indgå et forlig, som samtidig betyder, at Politiken undgår, at profetens efterfølgere forsøger at anlægge en retssag mod avisen.

Jyllands-Posten: Det er beskæmmende

Berlingske Tidende, Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad er blandt de medier, der har modtaget brevet fra Yamani. Den saudiske advokat håber, at aviserne vil vise interesse for at indgå forlig, men de tre aviser siger til Politiken, at de ingen interesse har i at lave et forlig, hvor de undskylder for krænkelserne. Morgenavisen Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør Jørn Mikkelsen mener, at det er beklageligt, at Politiken »lægger sig ned« i stedet for at køre sagen sammen med de øvrige aviser. »Politiken svigter kampen om ytringsfriheden. Man giver op, og man bøjer sig for trusler. Det er selvfølgelig beskæmmende«, siger han.DOKUMENTATION og

IN ENGLISH and

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden