Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Omskæring. 400 læger ønsker kursændring fra Lægeforeningen omkring omskæring af børn.
Foto: Dita Alangkara (arkiv)/AP

Omskæring. 400 læger ønsker kursændring fra Lægeforeningen omkring omskæring af børn.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

400 læger i åbent brev til Lægeforeningen: Tag afstand fra omskæring

Lægeforeningen skal tage klart afstand fra omskæring af børn og anbefale et forbud, mener over 400 læger, der har skrevet under på et åbent brev til Lægeforeningen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lægeforeningen skal tage klart afstand til omskæring af både drenge- og pigebørn, uanset hvilken religiøs eller kulturel baggrund forældrene har.

Sådan mener 417 læger, der i skrivende stund har skrevet under på et åbent brev til Lægeforeningen og foreningens formand Andreas Rudkjøbing. Underskriverne ønsker, at det skal være Lægeforeningens officielle holdning, at der ikke skal foregå omskæring af børn i Danmark. Det skriver Dagens Medicin.

I det åbne brev står der blandt andet:

»I etisk og sundhedsfaglig henseende er en af vore fornemmeste opgaver som læger at beskytte de svageste i samfundet mod krænkelser og overgreb – herunder børn i alle aldre – uanset deres familiemæssige baggrund.

Undertegnede medlemmer opfordrer hermed til, at Lægeforeningen tager klar afstand fra omskæring af raske børn uanset køn og forældres religiøse eller kulturelle baggrund«.

Bør anbefale forbud

Underskriverne mener altså, at Lægeforeningen samlet bør stå bag en anbefaling af et generelt forbud mod omskæring af børn.

Initiativtageren til det åbne brev, speciallæge i børnesygdomme Morten Staberg, forklarer til Politiken, at det for lægerne handler om ligestilling og at beskytte børn mod traditionsbundet rituel omskæring.

»Helt grundlæggende synes vi ikke, at børn skal omskæres – ligegyldigt om det er drenge eller piger. De to køn skal ligestilles og beskyttes, ligegyldigt hvad deres forældres religion måtte være«, siger Morten Staberg.

LÆS DEBAT

Det har ikke været muligt at tale med formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing, men han reagerer på det åbne brev i et skriftligt svar til Politiken:

»Det gør naturligvis indtryk, når medlemmer henvender sig med et ønske om, at Lægeforeningen reagerer politisk i en bestemt sag, ikke mindst om et vigtigt etisk spørgsmål, som angår indgreb på børn. Lægeforeningens holdning er, at mandlig omskæring bør være et personligt valg, som tages på et oplyst grundlag af den unge mand selv, når han er myndig«, skriver Andreas Rudkjøbing.

Den formulering er dog ifølge Morten Staberg alt for vag. Han og de andre underskrivere af brevet efterspørger, at Lægeforeningen officielt anbefaler et forbud mod omskæring.

»Vi mener at foreningen simpelthen er nødt til at have samme holdning til drenge som til piger. Prøv at indsæt ordet ’kvindelig', der hvor der står 'mandlig' i hans udtalelse. Vi vil have en klar anbefaling af et forbud fra Lægeforeningen. Man er nødt til rent faktisk at tage stilling til, om drenge og piger skal behandles ens«, siger Morten Staberg.

Mange læger oplever komplikationer

Ifølge Morten Staberg begrunder flere læger deres underskrift på brevet med, at de selv i deres arbejde selv har behandlet et eller flere drengebørn, hvor omskæring er gået galt.

»Vi kender ikke det præcise omfang af de her komplikationer. Men det kun har taget mig tre dage at finde 50 læger, som har set skader efter omskæring«, siger Morten Staberg.

Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing skriver i det skriftlige svar, at foreningen vil tage henvendelsen fra de 417 medlemmer op til overvejelse:

»Det er svært at vide præcist, hvad der tjener børnenes interesser bedst, og derfor er det også vigtigt, at vi i lægeverdenen har en åben diskussion af problemet – baseret på den seneste viden. Derfor vil vi nu også i Lægeforeningens Etiske Udvalg behandle henvendelsen fra medlemmerne«, skriver Andreas Rudkjøbing.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden