Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jørgen Glistrup fotograferet, mens han var direktør i Parken Sport & Entertaintment.
Foto: Jens Dresling

Jørgen Glistrup fotograferet, mens han var direktør i Parken Sport & Entertaintment.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jørgen Glistrup efter fængselsdom: Jeg skulle have haft ros. Jeg har tjent 22 millioner til Parken

Jørgen Glistrup og Flemming Østergaard skal halvandet år i fængsel for kursmanipulation.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Halvandet års ubetinget fængsel og 800.000 konfiskerede kroner.

Sådan lyder Jørgen Glistrups dom, der blev afsagt i dag.

Den tidligere administrerende direktør for Parken Sport & Entertainment har sammen med den tidligere bestyrelsesformand, Flemming Østergaard, gjort sig skyldig i grov kusmanipulationm med Parken-aktier, fastslår Østre Landsret.

Dommen kommer bag på erhvervsmanden.

»Jeg har tjent 22 millioner til Parken på den måde, jeg har lavet strategi. Så jeg skulle have haft ros. Slet ikke en dom«, siger Jørgen Glistrup.

Sagen har været undervejs, siden Finanstilsynet i sommeren 2010 meldte Parken til bagmandspolitiet for kursmanipulation.

Afprøves ved højesteret

Jørgen Glistrups forsvarer, Andro Vilic, er også »meget overrasket over udfaldet«.

Han påpeger, at Vestre Landsret tidligere har afsagt dom i en række sager om kursmanipulation. Det var de første sager, hvor man skulle tage stilling til de EU-retslige regler, der blev gennemført i 2004.

»Jeg førte selv en række af de her sager, som har ført til frikendelser. Derfor er vi overraskede over, at den første dom, der rammer Østre Landsret, ender med det stik modsatte resultat«, siger forsvareren.

Afgørelsen torsdag morgen er markant anderledes end resultatet i Københavns Byret.

Byretten frifandt iseptember 2015 bådeFlemming Østergaard og Jørgen Glistrup for det tungeste forhold i anklageskriftet, mens de blev dømt for en stribe enkeltstående handler. Her fik Flemming Østergaard fængsel i fire måneder, mens Glistrup blev idømt seks måneders fængsel.

Forsvarer Andro Vilic oplyser, at han vil søge Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe straffesagen for Højesteret.

»Det er en principiel sag, som vi mener, skal indbringes til Højesteret. Sagen har nu har været prøvet ved to retsinstanser med vidt forskellige resultater. I byretten frifandt stort set for alle forhold i sagen, mens Østre Landsret lader en dom fælde. Højesteret skal tage stilling til det her, så vi kan få fastlagt, hvad der er den rigtige dom i den her type sager«, siger Andro Vilic.

En alvorlig forbrydelse

Bagmandspolitiets to anklagere rejste krav om fængsel i to år. Og det er stort set den dom, der blev givet i landsretten.

»Dommen slår fast, at de dømte systematisk og ulovligt har manipuleret aktiekursen. Det er en alvorlig forbrydelse. Det, der er afgørende og vigtigst for os, er, at der er dømt for systematisk manipulation af aktiekursen og idømt frihedsstraf, fordi retten har vurderet, at der har været tale om urent trav. Det kan vi kun være tilfredse med«, siger senioranklager Jan H. Hansen fra bagmandspolitiet.

Bagmandspolitiets beviser i retssagen inkluderer 1.300 sider med informationer om handler, båndoptagelser af telefonsamtaler og interne e-mails fra Parkens ledelse.

Umuligt for almindelige mennesker at forstå

Både forsvarer og dømte er enige om, at reglerne er så komplicerede, at de er svære at rette sig efter.

»Reglerne omkring kursmanipulation er blevet så komplicerede, at det ikke er for almindelige mennesker at finde ud af, hvad der er op og ned. Byretten og Landsretten kan heller ikke finde ud af det. Det ser man tydeligt med to så forskellige udfald fra to retsindstanser«.

»Hvis fem dommere i byretten ikke engang kan finde ud af, hvad der er rigtig og forkert, hvordan skulle min klient og de andre i sagen så i 2007 kunne finde ud af at følge de her ordrer«, mener Andro Vilic.

Men er det her sket, fordi i ikke kendte reglerne for, hvad man må og ikke må?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er ikke sket nogen kursmanipulation. Vi er tillagt nogle motiver, som vi ikke har haft. Jeg har tjent 22 millioner til Parken, og det er åbenbart ikke lovligt«, svarer Jørgen Glistrup og påpeger:

»Der er flere domme, og de stritter i alle retninger. Som markedsaktør må man i dag være meget forvirret og slet ikke være klar over, hvad der er tilladt og ikke tilladt«.

Anklager: Reglerne er klare

Senioranklager Jan H. Hansen fra bagmandspolitiet mener dog, at reglerne er klare.

»Både by og landsret har dømt for systematisk manipulation, så i lyset af det fremtræder reglerne ret klare«, siger han.

En tredje tiltalt i sagen, hvis navn er omfattet af navneforbud, har fået en dom på fire måneders betinget fængsel. Vurderingen i landsretten indebærer også større pengebøder. Hos Flemming Østergaard konfiskeres et udbytte ved kriminaliteten på ni millioner kroner, mens Jørgen Glistrup skal aflevere 800.000 kroner. Parken straffes med en bøde på 13 millioner kroner.

Retsformanden oplyste efter retssagen, at de tre juridiske dommere og de tre lægdommere er enige om resultatet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden