Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Esben Lunde Larsen siger, at han »forløb« sig, da han kom med kontroversiel udtalelse om åbenhed.
Foto: Jens Dresling

Esben Lunde Larsen siger, at han »forløb« sig, da han kom med kontroversiel udtalelse om åbenhed.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

V-minister i hemmelig optagelse: Aktindsigt er »en sygdom i samfundet«

Esben Lunde Larsen afsløret af lydoptagelse fra lukket møde. »Jeg forløb mig«, siger miljø- og fødevareministeren i dag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg mener, det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord«.

Så klart tog miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) afstand fra offentlighedsloven, som giver borgerne ret til indsigt i offentlige myndigheders forvaltning af penge og magtbeføjelser.

Dermed placerede han sig langt fra sit partis og den samlede V-LA-K regerings officielle holdning til loven om offentlighed i forvaltningen.

»Jeg bestemmer«

Udtalelsen faldt, da Esben Lunde Larsen i november i fjor mødtes med medarbejdere i Miljøstyrelsen, som han som minister er øverste chef for.

Ved samme lejlighed sagde Esben Lunde Larsen, at han selv vil bestemme, hvad offentligheden skal have at vide, når det gælder sager, som forhandles politisk:

»Jeg skal nok som minister offentliggøre det, der skal offentliggøres i forhold til vores politiske processer«, sagde han på det lukkede møde med medarbejderne i Miljøstyrelsen.

»Jeg forløb mig«

Hvad ministeren ikke vidste var, at en deltager i mødet optog hans udtalelser og nu har valgt at sende optagelsen til Politiken.

Dokumentation: Hør lydklippet hvor Esben Lunde Larsen kalder aktindsigt 'en sygdom i samfundet'

Kilde: Politiken

Efter at Politiken har konfronteret Esben Lunde Larsen med de opsigtsvækkende udtalelser, lyder hans forklaring i et skriftligt svar:

»Jeg forløb mig. Det er naturligvis offentlighedsloven og miljøoplysningsloven, der afgør, hvad der offentliggøres og hvornår«.

Det står ud fra lydoptagelsen ikke klart, hvad der fik ministeren til at »forløbe« sig.

Ingen ophidselse

Der var ikke tale om en ophedet diskussion.

En medarbejder stillede et spørgsmål, og Esben Lunde Larsen svarede i en sammenhængende, rolig og lidt mere end tre minutter lang enetale, hvor han på intet tidspunkt blev afbrudt, og intet sted undervejs hævede stemmen.

Regeringen er i færd med at overveje, om offentlighedsloven skal revideres.

Gummiparagraffer

Det sker efter kritik af, at den nuværende lov har »gummiparagraffer«, som blandt andet gør det nemt at nægte offentligheden indsigt i dokumenter, som bruges til ministerbetjening, eller som indgår i politiske forhandlinger med Folketinget.

I den sammenhæng spurgte en medarbejder i Miljøstyrelsen ministeren »om du går ind for en ændring af offentlighedsloven, så der bliver mere adgang, så offentligheden kan få indsigt i de politiske processer, for eksempel hvad der sker mellem departement og styrelser«.

Tog afstand fra aktindsigt

Esben Lunde Larsen nøjedes ikke med at sige nej til mere åbenhed – han tog direkte afstand fra muligheden for at søge aktindsigt:

»Jeg mener, det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord. Og at man ikke har mulighed for i en proces, en arbejdsproces, og kan passe ting til, uden at det skulle opfattes som om, at nu vil man skjule noget, eller man vil ødelægge noget eller at man vil det ene eller det andet«, svarede ministeren på det lukkede møde.

Det er denne udtalelse, som Esben Lunde Larsen i sit svar til Politiken tirsdag forklarer med, at han »forløb« sig.

Når ministeren bliver arrig

På mødet advarede ministeren også embedsmændene i Miljøstyrelsen mod at gå til offentligheden med oplysninger – det vil gøre Esben Lunde Larsen »arrig«, forklarede han:

»Må jeg bare sige: Noget af det, som jeg bliver mest arrig over, det er, når der bliver lækket fra mine styrelser og direktorater, fra de papirer, vi arbejder med. Fordi det er helt urimeligt, at den politiske proces bliver kortsluttet på den måde. Jeg skal nok som minister offentliggøre det, der skal offentliggøres i forhold til vores politiske processer, og det skal ikke komme ud som lækage«, sagde han.

Jeg skal nok som minister offentliggøre det, der skal offentliggøres.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiken har på baggrund af udtalelsen på mødet spurgt Esben Lunde Larsen, om han mener, at det er ham som minister, og ikke offentlighedsloven, som sætter rammerne for, hvad borgerne kan få indsigt i om politiske processer.

Også den erklæring trækker han delvist tilbage i sit skriftlige svar:

»Når jeg på mødet med mine medarbejdere refererer til, at jeg bestemmer, hvad der skal offentliggøres, var det min måde at sige, at enkeltpersoners lækager af fortrolige og følsomme oplysninger ikke er acceptabelt. Vi offentliggør selvfølgelig efter offentligheds- og miljøoplysningsloven«, skriver miljø- og fødevareministeren i sit svar.

Sådan skader åbenhed

På den hemmelige optagelse fra mødet i Miljøstyrelsen forklarer Esben Lunde Larsen også, hvorfor informationer til offentligheden i utide i hans øjne kan skade politiske forhandlinger:

»Bare man kan finde et lille hjørne, man kan puste op med en ikke-faktuel viden eller på baggrund af en aktindsigt med et eller andet dokument, så har man straks et kæmpe opmærksomhedspunkt i pressen, så er der samråd, og så skal vi handle på baggrund af det, frem for at vi havde tid til at tilvejebringe information og tilrettelægge de processer, der skal være. Så det er sådan mit grundsynspunkt på det«.

Politisk uenighed

På Christiansborg er der internt i blå blok uenighed om, hvor man skal bevæge sig hen, når man senere på året vil forsøge at lempe reglerne, så det bliver sværere for skiftende regeringer at mørklægge oplysninger for offentligheden.

Politisk ordfører i Liberal Alliance Christina Egelund lægger luft til Esben Lunde Larsens udtalelser og understreger, at retten til at søge aktindsigt er et »grundvilkår for demokratiet«:

»Jeg vil jo vende det om og sige, at det er et sundhedstegn, at man kan søge aktindsigt i hvad som helst. Det er et sundt demokrati værdigt. Det skal være sådan, at helt almindelige borgere kan få at vide, hvad der foregår på Slotsholmen«

Du kalder det et sundhedstegn. Vil du uddybe det?

»Det er et sundhedstegn, fordi det modsatte: at forvaltningen er lukket ned, langt fra er et sundt demokrati, men derimod en usund kultur. Et demokrati bygger på en række værdier – herunder oplysning«.

Det fortrolige rum

Mens ledende topfolk i Konservative og Liberal Alliance tidligere i hårde vendinger har ønsket et opgør med flere centrale bestemmelser i offentlighedsloven, er tonen i dag en smule anderledes på ministerholdet.

For slukkede mikrofoner og under baggrundssamtaler hæfter flere ministre fra LA og K sig ved, at det ’fortrolige rum’ tæt på ministeren er vigtigt at bevare i en eller anden form.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

K: Kontrol med magten

Hos de Konservative vil politisk ordfører Mette Abildgaard ikke kommentere Lunde Larsens udtalelser i konkrete vendinger.

»Men«, siger hun:

»Det er klart, at når vi har en offentlighedslov i Danmark, så er det ud fra et demokratisk princip om, at man skal kunne føre kontrol med dem, der har magten i landet«, forklarer hun og uddyber:

»Selvfølgelig skal man være bevidst om, at man sætter et meget stort apparat i gang, når man søger aktindsigt. Der skal også være velbegrundet hensyn til, at man søger aktindsigt: at der er noget, der ikke er gået som det burde, at der er processer, der har være forkerte. Men det er en selvjustits, som journalister selv må føre med hinanden. Det er ikke noget, som jeg mener, at nogen politikere skal opdrage på pressen i forhold til«.

Regeringen forventer at offentliggøre et udspil til en ny offentlighedslov inden Grundlovsdag.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden