Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Efterretningstjenestens anlæg på Dueodde var netop blevet moderniseret, da det blev lukket i 2013 – nu er der igen brug for at aflytte russerne.
Foto: Finn Frandsen

Efterretningstjenestens anlæg på Dueodde var netop blevet moderniseret, da det blev lukket i 2013 – nu er der igen brug for at aflytte russerne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Truslen fra Rusland er øget: Bornholm skal igen aflytte russernes radioer

Forsvarets Efterretningstjeneste bygger mast på 80 meter på Bornholm, fire år efter at tjenesten lukkede lyttestationen på Dueodde. Danmark skal atter aflytte russiske vhf-radiosignaler i østersøområdet. Naboer til den nye mast undrer sig.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Truslen fra Rusland og det komplicerede magtspil i Østersøen har fået Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) til at genoprette Bornholm som Danmarks fremskudte ’lyttepost’ mod øst.

Fra en 85 meter høj mast i Østermarie skal efterretningstjenestens lytteudstyr opsnappe vhf-radiokommunikation i østersøområdet og formentlig et stykke ind i Rusland.

Det er fire år siden, efterretningstjenesten lukkede det store lytteanlæg på Dueodde små 15 kilometer fra det sted, hvor den nye mast nu bliver rejst. Lukningen af Dueodde, der dengang netop var blevet moderniseret for et tocifret millionbeløb, blev gennemført af den daværende nyudpegede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Ahrenkiel.

Meningsfuldt at aflytte Moskva

Lukningen var en konsekvens af, at Rusland dengang ikke blev anset for en betydende trussel mod hverken Danmark eller de øvrige lande rundt om Østersøen. Samtidig var driften af den døgnbemandede lyttestation en stor udgift for efterretningstjenesten. Men Ruslands annektering af Krim, krigen i det østlige Ukraine og den aktive rolle i krigen i Syrien har ændret den opfattelse markant.

»Det her giver god mening og ligger fint i tråd med det øgede fokus på østersøområdet, som vi også ser i oplægget til forsvarsforliget«, siger militæranalytiker Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet.

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, siger, at han generelt »ikke kommenterer spørgsmål, der kan give indblik i FE’s kapaciteter og metoder, men jeg vil dog sige, at tiltaget vil styrke FE’s evne til at rapportere om Ruslands hensigter over for Danmark, herunder om Ruslands militære ambitioner i dansk nærområde«.

Forsvarets Efterretningstjeneste vil ikke beskrive det nye anlægs kapacitet nærmere, men ifølge Johannes Riber Nordby vil ikke mindst radiokommunikation fra russiske skibe og ubåde i Østersøen blive fulgt med stor interesse.

I det taktiske spil mellem forskellige efterretningstjenester er det meget vigtigt, at man kender til ’modstanderens’ normale måde at gennemføre øvelser, våbenafprøvninger og troppebevægelser på. Med afsæt i normalbilledet kan man så vurdere, om der sker en fravigelse af rutinerne, der kan have militær eller politisk betydning.

Under den kolde krig havde Bornholms placering 'bag Jerntæppet' stor betydning, og aflytningsstationen på Dueodde var vigtig – også for Danmarks anseelse og position i Nato. Den nye mast giver ikke samme »street credit« til Danmark, vurderer Johannes Riber Nordby.

»I dag med Polen og de baltiske lande som medlemmer af Nato er situationen naturligvis noget anderledes, men en facilitet på Bornholm er en fordel for Danmark i forhold til at følge med i nye russiske initiativer«, siger han.

Danmarks nye ’store øre mod øst’ har adresse på Dyndevej 11 i Østermarie på den centrale del af Bornholm. Her er den lokale Granhøj maskinstation i øjeblikket ved at rejse masten, senere skal der bygges en 20 kvadratmeter stor bygning for foden af den, hvorfra den opsnappede radiokommunikation sendes videre til FE’s kodebrydere og analytikere på Amager.

FE: Nej til genbrug

Lokalt har beslutningen om den nye mast vakt både surhed og forundring. Naboerne har klaget over beslutningen, der har været holdt borgermøde, og en advokat har forsøgt at få stoppet byggeriet. Alt sammen uden held.

Det vakte ellers håb i Østermarie, da den nuværende ejer af efterretningstjenestens tidligere lyttestation på Dueodde – omkring 15 kilometer fra Østermarie – inviterede FE til at rejse den nye mast på grunden, hvor der i forvejen er et knap 70 meter højt tårn, der var kernen i den gamle lyttestation.

Beboernes advokat peger netop på tilbuddet om, at FE kan ’vende hjem’ til Dueodde, i sin indsigelse til kommunens center for teknik og miljø. Et andet alternativ til Østermarie kunne ifølge advokat Kim Meurs-Gerken være »en større industrivirksomhed i Rønne, der ligeledes har tilkendegivet, at forsvaret må gøre brug af deres grund til opsætning af en gittermast«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men FE har afvist de frivillige tilbud og forklarer, at »den konkrete placering i Østermarie er valgt ud fra, at den understøtter formålet bedst muligt. Alternative placeringsmuligheder, herunder forsvarets egne arealer og eksisterende master, har været overvejet og undersøgt, (FE, red.) vurderer, at den ønskede placering er den mest optimale«.

FE tilføjer, at tjenesten »har nogle særlige arbejdsvilkår, der bevirker, at tjenesten ikke indgår i en offentlig dialog om tjenestens kapaciteter«.

Den rigtige beslutning

FE’s chef, Lars Findsen, afviser, at det var forkert at lukke Dueodde.

»På det tidspunkt var det nødvendigt at foretage en omprioritering for at styrke indhentningen på de mest prioriterede områder, heriblandt cyberangreb og terror. De ændrede sikkerhedspolitiske vilkår i dag gør det dog nødvendigt at prioritere indsatsen i nærområdet, og blandt andet derfor er der rejst en mast. Desuden har teknologien ændret sig en del, siden stationen på Dueodde lukkede«, forklarer Lars Findsen.

Det var en rigtig beslutning at lukke Dueodde dengang. Det her er slet ikke samme form for aktivitet som dengang

Johannes Riber Nordby mener heller ikke, at man bare kan slutte baglæns og konkludere, at FE dummede sig i 2013.

»Sådan mener jeg ikke, at man kan stille det op. Det var i 2012, og den nye opfattelse af Rusland kom først efter annekteringen af Krim i 2014 og krigen i Østukraine. Ruslands rolle var slet ikke defineret, som den er i dag. Det er altid nemt at være klog bagefter, men vi tænkte anderledes dengang«, siger militæranalytikeren.

Seniorforsker Flemming Splidsboel fra DIIS er ekspert i international sikkerhedspolitik og har selv en fortid i FE. Heller ikke han vil umiddelbart kritisere lukningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er svært at vurdere, jeg kender ikke de tekniske kapaciteter i det nye anlæg i forhold til det, der var i Dueodde, og så er der sket dette paradigmeskifte – hele den sikkerhedspolitiske opfattelse af Rusland er anderledes i dag«.

Kontreadmiral Finn Hansen var chef for efterretningstjenesten, da det blev besluttet at modernisere Dueodde, få år før hans efterfølger besluttede at lukke den. Den tidligere chef ønsker ikke at udtale sig.

»Jeg har ikke nogen kommentarer til det; det vil jeg overlade til dem, der har ansvaret for FE i dag«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden