30-årige Aviaja Bruse Nathansen bor i øjeblikket i Australien.
Foto: Privatfoto

30-årige Aviaja Bruse Nathansen bor i øjeblikket i Australien.

Danmark

30-årige Aviaja risikerer at miste barselsdagpenge: »Jeg må virkelig bare sørge for ikke at være gravid, inden jeg kommer hjem«

Aviaja Bruse Nathansen er rejst med sin kæreste to år til Australien. Det kan betyde, at hun hverken kan få sygedagpenge eller barselsdagpenge, når hun kommer hjem til Danmark.

Danmark
FOR ABONNENTER

Efter en stresssygemelding og seks år på arbejdsmarkedet som sygeplejerske har 30-årige Aviaja Bruse Nathansen valgt at tage en pause fra det hele. Hun har sagt sit job og sin lejlighed op og er sammen med sin kæreste rejst til Australien, hvor de planlægger at blive i to år. De skal arbejde, rejse rundt og opleve noget helt andet, end deres hverdag i København kunne byde på.

»Det var en drøm for mig at komme ud at rejse og slippe ud af det hamsterhjul, jeg havde sat mig selv i. Det her er noget, jeg kan tænke tilbage på, når jeg er 80 år gammel og sidder i en gyngestol«, siger hun.

Drømmen om nogle år i udlandet kan dog ende med at få stor betydning for hendes økonomiske sikkerhed, hvis hun igen får adresse i Danmark. I øjeblikket behandler partierne på Christiansborg et lovforslag, der kan betyde, at hun på grund af sit udlandsophold ikke er berettiget til hverken dagpenge, sygedagpenge eller barselsdagpenge, når hun kommer hjem.

»Jeg er så frustreret og vildt bekymret, det skal jeg være ærlig og sige«, fortæller hun.

Jeg er så frustreret og vildt bekymret, det skal jeg være ærlig og sige

Svært at finde job

Regeringen og Dansk Folkeparti står bag lovforslaget, som betyder, at personer mister dagpengeretten, hvis de ikke har opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de seneste otte år. Også selv om de troligt har betalt ind til en a-kasse.

Opholdskravet gælder også personer, der i dag ville være berettigede til barselsdagpenge eller sygedagpenge, hvis de ikke lever op til et såkaldt beskæftigelseskrav, der bestemmer, hvor meget de skal have arbejdet i månederne før, de i dag ville modtage ydelsen. Det gør kun Aviaja Bruse Nathansens bekymringer større.

»Jeg ved jo godt, at jeg på et tidspunkt skal begynde at overveje at få børn, når jeg har en fast partner og er i starten af 30’erne. Men jeg kan ikke komme hjem og have en lille en med mig i maven. Det ville stille mig virkelig dårligt, for hvis jeg kommer hjem og er gravid, ville jeg jo ikke være attraktiv for en arbejdsgiver og have meget svært ved at blive ansat noget sted«, siger hun.

Uden et arbejde ville hun ikke kunne opfylde kravene for barselsdagpenge, og hun ville i stedet skulle søge integrationsydelse, der er på niveau med SU. Derfor kan lovforslaget få indflydelse på hendes planer om familieforøgelse i de kommende år.

»Jeg må virkelig bare sørge for ikke at være gravid, inden jeg kommer hjem, hvis lovforslaget går igennem«, siger hun.

Også spørgsmålet om sygedagpenge bekymrer hende, fordi hun engang har prøvet, at arbejdslivet blev for meget for hende, og hun blev sygemeldt med stress.

»Jeg havde mange forskellige symptomer på stress, for eksempel søvnbesvær, angst og voldsomme mavesmerter. Jeg kunne ikke koncentrere mig og var utilregnelig humørmæssigt. Jeg troede, at jeg kunne klare det hele, men min krop sagde fra«, husker hun.

»Jeg har ingen intentioner om at komme hjem og blive syg igen, men skulle det ske af en eller anden årsag, så vil jeg være virkelig bekymret«, siger hun.

Tyveri fra medlemmer

Aviaja Bruse Nathansen er i øjeblikket i kontakt med sin a-kasse, som hun har været medlem af, lige siden hun blev færdiguddannet sygeplejerske. Men går lovforslaget igennem, får hun ikke noget ud af de penge, hun i en årrække har betalt ind.

Det er simpelthen tyveri fra vores medlemmer, når man på den måde straffer bagud

»Det er virkelig skuffende. Det er en ret stor sum, jeg betaler for at have den her forsikring. Det er penge ud ad vinduet«, siger hun.

Den frustration kan Anni Pilgaard, formand for Din Sundhedsfaglige A-kasse, som Aviaja Bruse Nathansen er medlem af, godt forstå.

»Det er simpelthen tyveri fra vores medlemmer, når man på den måde straffer bagud«, siger hun.

Hun kan – nøjagtig som sine kollegaer i andre a-kasser – ikke finde noget positivt at sige om opholdskravet. At det også kan begrænse adgangen til barselsdagpenge, gør kun ondt værre, mener Anni Pilgaard, der overvejende repræsenterer kvinder.

»Når det også kan gå ud over vores barselsdagpenge, så synes jeg, det er helt forrykt. Det er i den grad at diskriminere folk«, siger Anni Pilgaard.

Hun peger på, at skiftende regeringer netop har opfordret unge til at rejse ud og hente erfaringer i udlandet.

»De her mennesker lægger hånden frem og siger, jeg vil godt forlade den trygge rede i Danmark og komme ud og opleve noget for at komme hjem med nye kompetencer, og så slår vi hånden af dem, når de kommer hjem. For mig at se er det forrykt, og det rammer fuldstændig vilkårligt og helt skævt«, siger hun.

Politikernes planer kan ikke få Aviaja Bruse Nathansen til at afbryde sit udlandsophold før tid. Til gengæld genovervejer hun nu, om hun virkelig skal hjem til Danmark igen.

»Det er jeg faktisk ikke helt sikker på, at jeg vil. Specielt hvis jeg ikke er sikret, så vil det kun være familie og venner, der trækker mig tilbage«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce