Anja Chemnitz Larsen fra det grønlandske IA-parti og Magni Arge fra Færøernes republikanske parti vil ikke på forhånd pege på en kommende statsminister.
Foto: Jens Dresling

Anja Chemnitz Larsen fra det grønlandske IA-parti og Magni Arge fra Færøernes republikanske parti vil ikke på forhånd pege på en kommende statsminister.

Danmark

Nordatlantiske mandater vil forhandle, før de udpeger statsminister

I 2015 pegede de fire nordatlantiske mandater på rød blok efter valget. Det er langtfra sikkert, at det går sådan næste gang.

Danmark

Statsministerkandidat Mette Frederiksen (S) kan ikke regne med at indkassere fire nordatlantiske mandater i rød blok, som det var tilfældet efter valget i 2015.

To af de nuværende nordatlantiske mandater afviser på forhånd at udpege deres foretrukne statsminister før efter valget. De ønsker at forhandle med statsministerkandidaterne, når stemmerne er talt op. Samtidig hersker der ifølge grønlandske og færøske valgeksperter stor usikkerhed om, hvorvidt stemmerne på Færøerne og Grønland vil gå i rød eller blå retning.

Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra SF’s grønlandske søsterparti, IA, peger på, at der i denne valgperiode i kraft af forsvarsforliget og det danske lånetilsagn til byggeri af grønlandske lufthavne er sendt langt flere penge i retning af Grønland end under den tidligere S-ledede regering.

»Vi er blevet behandlet langt bedre af den blå regering, end vi blev af Helle Thorning-regeringen. Som jeg oplever det, er regeringens lydhørhed blevet langt bedre. Det er noget, der understreger, at det giver god mening for os at være Grønlands frie stemme og varetage Grønlands interesser først«, siger Aaja Chemnitz Larsen.

IA er en del af et rødt valgforbund, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at partiet vil pege på Frederiksen. Chemnitz afviser at »sætte sig selv uden for indflydelse« ved at sætte navn på statsministeren på forhånd. Hun mener, at der er sket forbedringer i denne valgperiode. Bl.a. fordi de grønlandske medlemmer har deltaget i finanslovsforhandlinger. Hun efterlyser forbedringer på uddannelsesområdet og det sociale område:

»Uddannelsesreformen har også ramt grønlandske studerende. Et større fokus på de sociale udfordringer vil også være til gavn for de interesser, vi prøver at varetage blandt grønlændere i Danmark«.

På Færøerne er de hvide

På Færøerne siger folketingsmedlem Magni Arge, at hans republikanske selvstændighedsparti, Tjóveldi, hverken kan betragtes som røde eller blå, men hvide – som i det færøske flag.

»Vi forfølger det hovedmål, vores parti har, og det er færøsk selvstændighed. Vi vil gerne pejle af, hvordan de stiller sig i den forbindelse«, siger Magni Arge.

Tjóveldi indgår ikke i den nuværende regerings grundlag, men Arge opfatter såvel statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som Mette Frederiksen som meget forsigtige og statsbevarende i deres udgangspunkt. Arge nævner, at Løkke, der er færøsk gift, »er en af de sjældne statsministre, der har en tilknytning til og indsigt i færøske forhold«.

»Jeg vil forsøge at få mest mulig indflydelse for at komme i den retning, vi gerne vil«, siger han.

Han siger, at partiet som udgangspunkt mener, at færøske forhold bør afgøres på Færøerne og danske forhold i Danmark.

»Men når situationen er, som den er konstitutionelt, og vi stadig har et mandat i Folketinget, så vil vi bruge det til at fremme de færøske interesser og vores målsætninger som parti«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Færøernes andet folketingsmedlem, Sjudur Skaale fra det socialdemokratiske parti Javnadarflokkurin, siger, at han har et udmærket forhold til de blå partier i Folketinget, som han hverken betragter som modstandere eller fjender. Men han er afklaret med at pege på Mette Frederiksen som statsminister.

»Det ville være useriøst at sætte min stemme på auktion efter et valg. Det synes jeg ikke, jeg kan tillade mig. Så kan det komme til at stå uklart på valgaftenen, hvem der har vundet valget, fordi der skal forhandles med et mandat, hvis vælgere ikke betaler skat i Danmark«, siger Sjudur Skaale.

Ifølge en meningsmåling foretaget for Portal.fo fra april er der tæt løb mellem de fire store færøske partier, der også skal dyste til et lagtingsvalg til efteråret. I den måling står Venstres søsterparti, Sambandspartiet, til 25,4 procent af stemmerne, de færøske socialdemokrater til 23,2, det konservative parti Folkeflokken til 21,2 og selvstændighedspartiet til 20,6.

Både samfundsforskeren Jogvan Mørkøre og chefredaktør for avisen Sosialurin, Eirikur Lindenskov, betegner det som yderst vanskeligt at forudsige, hvem der vinder de to mandater. Hvis Lindenskov skulle spille 100 kroner, ville han satse på ét rødt og ét blåt mandat:

»Det vil nok være det sikreste bud. Både socialdemokraterne og selvstændighedspartiet sidder i regering på Færøerne nu. Det kan gøre, at de er upopulære, og at oppositionspartierne kan få vind i sejlene. Sandsynligvis kommer folketingsvalget lige før lagtingsvalget, der senest skal afholdes i september«.

I Grønland har det socialdemokratiske Siumutparti endnu ikke udpeget folketingskandidater. I 2015 blev tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond valgt for Siumut. Hun har siden skiftet parti og blok i Folketinget. Det borgerlige parti Demokraterne, der fik stor fremgang ved landsstyrevalget i april, har ifølge organisatorisk næstformand Nivi Olsen ikke udpeget kandidat til folketingsvalget eller bestemt sig for, hvem partiet vil pege på som statsminister.

IA’s tidligere landsstyreformand Kuupik Kleist kalder det »meget usikkert«, hvem der bliver valgt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg vil regne med, at Aaja Chemnitz Larsens mandat stort set er sikkert. Det andet mandat ville jeg ikke gætte skråsikkert på«, siger Kuupik Kleist.


Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce