0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skader fra spiraler kommer aldrig frem

Antallet af kobberspiraler og omfanget af skader er ukendt. Komplikationer fra medicinsk udstyr er massivt underrapporteret. Minister vil nu gribe ind.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Therese Jægtvik
Foto: Therese Jægtvik

Den i dag 29-årige Helle mistede følelsen i sit underliv, da hun i 2012 fik opsat en kobberspiral. Et af mange tilfælde på patienters bivirkninger ved medicinsk udstyr, der aldrig bliver indberettet til myndighederne.

Danmark

Som 22-årig universitetsstuderende fik Helle i 2012 et nyt præventionsmiddel. Hun valgte at få opsat en kobberspiral, fordi hun gerne ville undgå hormoner og de affødte bivirkninger fra p-piller.

Men opsætningen af spiralen var så smertefuld for hende, at hun nær besvimede på den gynækologiske klinik. Fra den dag har hun manglet følelse i sit underliv og kan ikke længere opnå nydelse ved sex.

»I mange år havde jeg haft et fantastisk sexliv med mine partnere og mig selv. Men pludselig kunne jeg slet ikke mærke noget, det var, som om jeg ikke havde nogen kontakt til mit underliv. Jeg fik taget spiralen ud efter tre måneder, men følelsesløsheden fortsatte«, siger Helle.

Sundhedspersoner og fabrikanter af medicinsk udstyr som kobberspiraler har pligt til at indberette alvorlige hændelser til myndighederne. Helles skader blev aldrig indberettet, men det er intet særsyn. Kun et fåtal af alvorlige bivirkninger fra kobberspiraler og andre typer af medicinsk udstyr indrapporteres til myndighederne.

Politikens gennemgang af seks års referater fra møder i Udvalg for Medicinsk Udstyr, der samler områdets interessenter og rådgiver regeringen, viser, at underrapporteringen har været kendt i årevis.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Annonce

For abonnenter