0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Se billederne fra 80'ernes øer: Sådan boede flygtninge på Livø og Middelgrundsfortet

Det fik også stor mediebevågenhed i 1984, da flygtninge skulle huses på Livø og Middelgrundsfortet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Politiken besøgte i 1984 Middelgrundsfortet, inden øen skulle huse ca. 130 flygtninge.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen og Dansk Folkepartis plan om at placere udlændinge på tålt ophold på den isolerede ø, Lindholm, har været særdeles omdiskuteret, siden den blev præsenteret i forbindelse med, at Finansloven for 2019 faldt på plads i fredags.

Men idéen om at placere udlændinge på en ø i Danmark er slet ikke ny.

Faktisk skete det allerede for 34 år siden, da man i 1984 havde så store problemer med at finde plads til asylansøgere, at man tog Middelgrundsfortet uden for Københavns Havn og Livø midt i Limfjorden i brug.

Vi har været en tur i arkivet og fundet billederne frem.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Politikens Jens Dresling besøgte Middelgrundsfortet uden for København den 16. november 1984. Lige inden øen skulle tage imod flygtninge.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

En iransk flygtning fra Middelgrundsfortet blev den 15. november sat i detention af politiet. »Han skabte uro og tumult i protest over de dårlige boligforhold på Middelgrundsfortet, hvor han var installeret sammen med over 100 andre flygtninge«, skrev Politiken.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

I 1984 skulle flygtninge transporteres til Middelgrundsfortet med en af Forsvarets både, som sejlede tre gange om dagen. Beboerne kaldte det for fængselslignende forhold, men Dansk Røde Kors sagde, at det vigtigste var, at folk overhovedet fik en seng at sove i.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Her står senge ude på gangene på Middelgrundsfortet, klar til at blive samlet. På grund af pladsmanglen havde enkelte flygtninge boet på hotel i København, inden de blev flyttet ud på øen.

I december 1984 blev 220 udenlandske flygtninge indkvarteret på Livø i Limfjorden. Artiklen er fra Politiken 14. december 1984.

Jens Skjerbek
Foto: Jens Skjerbek

Vinteren 1984/1985 var så kold, at vandet i Limfjorden frøs til is, så forsyningerne til Livø havde svært ved at nå frem, og i flere uger levede flygtningene i total isolation. Derfor gik 20 flygtninge i februar 1985 over isen mod fastlandet.

Jens Skjerbek
Foto: Jens Skjerbek

Polske flygtninge på Livø i 1985. Ved siden af Dannebrog ser man et polsk flag med ordet 'Solidarność'. Det refererer til en polsk fagforening, der var gjort ulovlig af det kommunistiske styre.

Jens Skjerbek
Foto: Jens Skjerbek

Den 26. marts 1985 tog en gruppe libanesere på Livø en del af personalet som gidsler og truede med at lave en gaseksplosion, hvis ikke de fik asyl. Episoden endte dramatisk med, at omkring 50 politifolk diskret i gummibåde sneg sig over til øen og fik overmandet gidseltagerne. Billedet har dog ikke noget med gidseldramaet at gøre.

Jens Skjerbek
Foto: Jens Skjerbek

En af medarbejderne fremviser en fryser fyldt med kød, der blev serveret for flygtningene på øen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter