0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ekspert sår tvivl om dom: Dansk-somalisk forældrepar har ikke fået omskåret deres døtre

Forsvarer vil have Den Særlige Klageret til at genåbne sag mod forældrepar.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Både Byretten og Landsretten er nået frem til, at et dansk-somalisk forældrepar fra Fredericia har fået omskåret to af deres døtre på en rejse til Afrika.

Men nu har familien fået en internationalt anerkendt ekspert i omskæring til at undersøge pigerne.

P1 Orientering har fået adgang til at læse ekspertens rapport. Her står, at begge piger har helt normale kønsorganer, og at intet underbygger de vurderinger, der ligger til grund for dommen.

Derfor anmoder familiens forsvarer, Bjørn Elmquist, nu om at få sagen genoptaget via den Særlige Klageret. Det er den eneste instans i Danmark, der kan genåbne en retssag, når alle appelmuligheder er udtømte.

Den børnelæge, der foretog den oprindelige undersøgelse af pigerne, er positiv overfor at sagen genoptages.

»Det er godt, hvis det bliver taget op i Den Særlige Klageret, så der kan blive lavet en endelig vurdering«, skriver børnelægen til P1 Orientering.

Den internationale ekspert, der afviser at de to piger er omskåret, hedder Birgitta Essén.

Hun er professor ved universitetet i Uppsala og har speciale i omskæring. Hun står bag et stort antal undersøgelser af omskæringer i forbindelse med rets-, social, og asylsager i Sverige og USA. Her har hun både be- og afkræftet, at omskæring har fundet sted.

Hun bliver betegnet som »en af verdens førende eksperter« i omskæring af Charlotte Wilken, der er ledende overlæge på Gynækologisk og Obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital.

Charlotte Wilken er blevet forelagt Birgitta Esséns konklusioner.

Hun konkluderer, at der ikke er arvæv og at konsistensen af vævet er helt normalt. Hun kan mærke en klitoris, og hun har både følt og set, kan jeg se på hendes konklusioner, siger Charlotte Wilken.

Derfor er Charlotte Wilken overbevist om, at pigerne ikke er blevet omskåret.

»Jeg tror fuldt og fast på, at det er en korrekt konklusion, at der ikke er foretaget et operativt indgreb på de kvindelige kønsdele. Jeg vil overhovedet ikke være i tvivl om, at man skal tage Birgitta Esséns konklusioner for at være den rigtige version af denne sag«, siger Charlotte Wilken til P1 Orientering.

Det spiller ikke nogen rolle ifølge Charlotte Wilken, at Birgitta Essén undersøger pigerne flere år efter den oprindelige undersøgelse i 2015.

»Børns ar heler pænere end hos voksne, men fjernede organer, som klitoris eller kønslæber, kan ikke vokse ud igen«, siger Charlotte Wilken.

Uerfarne bag konklusion

Den oprindelige undersøgelse af pigerne, som ligger til grund for dommen, er foretaget af en børnelæge fra Odense Universitetshospital i samarbejde med to retsmedicinere. Ingen af dem havde før undersøgt omskæringssager, fremgår det af retssagen.

De konkluderede, at »begge piger var blevet omskåret«, herunder at »klitoris var bortskåret ved begge piger«.

Det kommer bag på børnelægen, at den konklusion bliver forkastet af en ekspert i omskæring, siger hun til P1 Orientering.

»Jeg kan af hensyn til tavshedspligt ikke udtale mig om den konkrete sag, men det er jo helt forfærdeligt, hvis der er sket en fejl. Og det overrasker mig meget, fordi vi var sikre i vores konklusion«, skriver børnelægen.

De to retslæger, der var med til den oprindelige vurdering af pigerne, ønsker ikke at kommentere sagen.

Optagelser og billeder fra undersøgelserne er også blevet vurderet af Retslægerådet, som konstaterer, at “der er foretaget en bortskæring af de øverste dele af de små skamlæber samt af den yderste del af klitoris” på begge piger.

Retslægerådet ønsker heller ikke at kommentere de nye oplysninger fra den svenske professor.

Gynækolog blev i tvivl i retten

Men Birgitta Essén er faktisk ikke den første ekspert, der udfordrer den vurdering, som retssagen hviler på. Pigerne er nemlig også blevet undersøgt af en gynækolog fra Privathospitalet Mølholm i Vejle.

Gynækologen fra Mølholm Privathospital konstaterer i sin rapport, at begge piger har en klitoris, og han skriver om dem begge, at der »ikke tegn på, at patienten er omskåret«.

Men da gynækologen skal vidne i retten, er han dog i tvivl om, hvorvidt den yngste af pigerne måske alligevel kunne være omskåret.

»I forhold til den yngste af pigerne er han ved en nærmere inspektion, og efter at have nærstuderet billederne, kommet i tvivl«, står der i dombogen.

Efter familien bliver dømt i byretten, tager de pigerne til endnu en gynækologisk undersøgelse for at få en ny ekspert til at vurdere pigerne.

Denne gang er det en gynækolog i Frankfurt, der undersøger pigerne. Han afviser, at pigerne skulle være omskåret. P1 Orientering har set hans konklusion, hvor der står, at der »ikke er tegn på omskæring« hos nogen af de to piger.

Charlotte Wilken, ledende overlæge på Hvidovre Hospital, forklarer, at hun har arbejdet imod omskæring i årevis og at hun er stor modstander af fænomenet.

»Jeg synes det er rent barbari. Jeg har været med i adskillige organisationer, der har arbejdet mod det«.

Annonce

Problemet er blevet mindre

Charlotte Wilken har selv set mange omskårne kvinder, især i 90'erne, hvor der kom mange somaliske kvinder i den fødedygtige alder til Danmark.

»Vi så dem, specielt når de skulle føde. Langt de fleste af dem var omskåret med den alvorligste form omskæring, hvor de var helt lukket til. Men vi så også de yngre somaliske kvinder og andre kvinder, der ikke var fra Somalia, der havde en mildere former for omskæring.

Men problemet med omskæring er ikke er så stort i dag, som det har været, siger Charlotte Wilken. Derfor mener hun, at systemet skal være varsomt i den her type sager.

»Lige nu ser jeg en tendens til, at man er blevet så bekymret over kvindelig omskæring, at man måske er på vej over i den anden grøft og begynder at fremsætte fejlagtige anklager mod forældre. Det er jo rigtig slemt, og det skal man være meget forsigtig med«.

Det er klasselæreren til den den yngste af de to søstre, der i første omgang bliver bekymret for, om hendes elev kunne være blevet omskåret i sommeren 2015.

Læreren forklarer i byretten, at hendes ni-årige elev normalt var en meget robust pige. Men i tiden efter rejsen til Afrika er hendes humør anderledes. Hun er »trist og ked af det«.

Og da pigen en dag ikke vil ud at løbe sammen med de andre børn i en idrætstime, finder læreren en anledning til at spørge hende, om hun er blevet omskåret på turen i Afrika.

Den ni-årige pige »rynkede på næsen og sagde ja«, forklarer læreren i retten. Pigen siger også, ifølge læreren, at hun og hendes storesøster er blevet omskåret på onklens hospital.

Den pågældende lærer har ikke ønsket at kommentere sagen over for Orientering.

Orientering har også bedt Den Særlige Klageret og Anklagemyndigheden om en kommentar, men de siger de ikke kan udtale sig om en verserende sag.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?