0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uffe Elbæk: Forskellen på Venstre og Socialdemokratiet er nuancer i grå

Mette Frederiksen skal ændre sin politik markant, ellers melder Alternativet sig klar til at vælte hendes regering på første arbejdsdag. Hvis ikke må hun finde sit flertal et andet sted, siger Uffe Elbæk, der er ked af at erkende, at han ikke længere kan se afgørende forskel på S og V.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Erkendelsen er kommet snigende i Uffe Elbæks bevidsthed i de seneste uger op mod jul, siger han.

Lige siden Alternativets politiske leder i sommer spillede sig selv på banen som statsministerkandidat, er han igen og igen blevet spurgt, om han nu også er helt sikker på, at han ikke vil holde hånden under S-leder Mette Frederiksen, skulle statsministerposten tilfalde en anden end ham selv.

»Der bliver hele tiden sagt: Ja, ender det så ikke med, at I peger på Socialdemokratiet efter valgaftenen alligevel?«, siger han.

Det har ført til snakke i hans parti om forskellen på hans modkandidater og deres politik. Og de snakke har gjort ham klogere, mener Uffe Elbæk. Særligt yngre partifæller og medarbejdere har rokket ved hans eget nostalgiske blik på det parti, der stod i spidsen for den regering, han selv var kulturminister i.

»Selvfølgelig vil der være en forskel på, om der kommer en Mette Frederiksen-regering eller en Lars Løkke-regering. Men der er altså nuancer i gråt til forskel, hvis man kigger på Venstre og Socialdemokratiet«, siger han og fortsætter:

»Det er en voldsom erkendelse at nå til, fordi jeg stadigvæk har et forhold grænsende til det romantiske til Socialdemokratiet. Jeg er barn af velfærdssamfundet, og Socialdemokratiet skal om nogen have ros for, at Danmark ser ud, som det gør i dag«.

Det samme nostalgiske forhold til det store arbejderparti har de unge medlemmer af Alternativet ikke, oplever Uffe Elbæk. Hvor han husker Svend Aukens grønne ambitioner, Mogens Lykketofts internationale udsyn og Jytte Hildens kulturpolitik, husker de Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydons ’nødvendighedens politik’.

»Mette Frederiksen gør for så vidt til en vis grad op med Helle Thorning-regeringens politik, men så flytter hun sig til gengæld på hele spørgsmålet om integration og flygtninge. Så hun gør op med én dårligdom, men indfører en ny. Det betyder bare, at mine unge kollegaer har et mere uromantisk forhold til Socialdemokratiet. Det var interessant for mig at erkende og at mærke efter den der lille flamme af håb inde i mit hjerte om, at Socialdemokratiet, aarh, de vil jo noget andet, når det kommer til stykket. Og så blive konfronteret med fakta«, siger Elbæk.

Et håb i hjertet

De fakta, han taler om, er et overblik, som ansatte i Alternativet har lavet. Opgørelsen når frem til, at Socialdemokratiet stemte sammen med V-LA-K-regeringen i 91 procent af alle afstemninger i folketingssalen i perioden 2016-18.

Til gengæld stemte Socialdemokratiet kun sammen med Alternativet og Enhedslisten i henholdsvis 67 og 55 procent af tilfældene i samme periode, og dermed er de to partier dem, som Socialdemokratiet har stemt sammen med færrest gange.

»Jeg må bare kigge på, hvordan virkeligheden er: Hvad er den førte politik? Hvad stemmer de? Hvad er ambitionsniveauet? Og så må jeg puste det der lys af håb i hjertet ud og kigge på virkeligheden i dag og ikke på, hvordan virkeligheden var for 20-30 år siden«.

Hvis vi forestiller os, at du ikke bliver statsminister, vil du så trods alt ikke foretrække Mette Frederiksen frem for Lars Løkke Rasmussen, hvis det skal være en af de to?

»Hvis I spørger mit hjerte, bliver jeg romantisk igen. Men jeg må bare sige, at med mit hoved kan jeg ikke se den store forskel. Nu har vi fået at vide, at Mette Frederiksen vil være børnenes statsminister, men det kommer ikke klart og tydeligt ud, om hun vil gøre op med integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet«, siger han og anerkender dog Socialdemokratiet for at ville gøre noget ved de laveste ydelser, de vil bare endnu ikke sige hvad.