0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Et virtuelt verdenskort registrerer hacker angreb.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Admiral advarer mod russiske tilstande

Beskyttelse af danskerne mod cyberkriminalitet og -angreb er forkert placeret, mener kontreadmiral og direktør.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen tager fat de helt forkerte steder, når den vil give Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste ret til at overvåge samfundsvigtige myndigheder og private virksomheder, mener kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen.

Han advarer mod forslaget om, at staten skal kunne påbyde virksomheder og myndigheder at lade deres datatrafik og alle interne såkaldt stationære data overvåge af efterretningstjenesten. Ørting Jørgensen er i dag direktør i det private erhvervsliv og understreger, at kritikken er hans egen personlige.

Vi må ikke være naive over for Huaweis tråde til den kinesiske stat

I et indlæg på LinkedIn skriver kontreadmiralen, at »det ganske enkelt er helt uhørt, hvad en styrelse under Forsvarsministeriet har gang i. Under dække af oppustet tågesnak om Rusland og Kina forfølger man en agenda, der ikke løser de udfordringer, Danmark står over for. Lovændringerne leder tankerne hen på demokratisk praksis i Rusland frem for et moderne vestligt demokrati«.

Er truslen fra Kina og Rusland som statsaktører overdrevet?

»Efter min opfattelse bruger man bekvemt en trussel fra forskellige stater. Det er ikke irrelevant. Det tegner bare ikke et retvisende billede af de udfordringer, vi står over for«.

»Det, der interesserer dig og mig og fru Jensen, er de kriminelle, som prøver at snyde os, stjæler vores penge og undergraver tilliden til brug af de elektroniske netværk. Det er, som om fokus er drejet væk fra de problemer til i stedet at legitimere Center for Cybersikkerhed og statslige investeringer på dette område. «.

Torben Ørting Jørgensen fremhæver, at Center for Cybersikkerhed i flere år har haft en ordning, hvor myndigheder og virksomheder frivilligt har kunnet tilslutte sig den såkaldte netovervågning.

Forsvarets Efterretningstjeneste har stadig ikke styr på it-sikkerheden

»Hvis nu centret var en åbenlys succes og havde givet uvurderlig støtte til virksomhederne, tror jeg ikke, der havde været behov for at lovgive. Kunderne var kommet strømmende til af sig selv. Men det er ikke sket.«, siger Torben Ørting Jørgensen.

I stedet skal Danmarks og danskernes forsvar mod både cyberkriminalitet og statslige aktører bygge på en bred folkelig forankring og inddragelse af alle ressourcer på området, herunder også private virksomheder, der beskæftiger sig med cybersikkerhed.

»Hele indsatsen drejer i den gale retning. Vi skal have en langt bredere diskussion, før vi fokuserer på én ting«.

Torben Ørting Jørgensen peger på Israel som et godt eksempel. Landet har placeret sit cyberforsvar direkte under statsministeriet og med et bredt fokus også på mere almindelig cyberkriminalitet, der alt andet lige udgør hovedproblemet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til kontreadmiralens kritik.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden