0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kommunal kontrol møder kritik: Værsgo', her er 51 udprintede sider af din facebookprofil to år tilbage i tiden

Overvågning af borgere på offentlige ydelser presser retssikkerheden og udhuler retten til privatliv, advarer tænketanken Justitia.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Janus Engel
Foto: Janus Engel

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommuners forsøg på at hindre misbrug af offentlige ydelser bliver ofte så ihærdige, at borgeres retssikkerhed sættes over styr.

Det fastslår tænketanken Justitia i rapporten ’Kommunernes kontrol med ydelsesmodtagere’, som Politiken har fået adgang til.

Justitia har især kigget på de sager, hvor borgere skal undersøges, fordi der er mistanke om fejludbetalinger eller snyd. Her er retsgrundlaget så kompliceret og uklart, at kontrolmedarbejdere kommer til at udføre ulovlige observationer eller overvågning, som må anses for at være i strid med reglerne og samtidig presser borgernes ret til privatliv, konkluderer tænketanken.

Der skal ryddes op i den kultur, der har udviklet sig

Rapporten er udarbejdet af vicedirektør Birgitte Arent Eiriksson, der er jurist og tidligere anklager.

»Der skal ryddes op i den kultur, der har udviklet sig på kontrolområdet, og som faktisk kan blive så grænseoverskridende, at der er tale om ulovlig kontrol«, siger hun.

Der er flere eksempler i rapporten. Et kontrolteam observerer en syg borgers bopæl fem gange i løbet af en måned for at tjekke, om han udfører sort arbejde.

På et møde med kommunens sagsbehandler får en borger fremvist 51 udprintede sider af egen facebookprofil to år tilbage i tiden. En ung mand får tjekket sit forbrug af Netflix, Viaplay og Playstation.

Det er kommunernes opgave at udføre en kontrol, som kan forhindre misbrug af offentlige ydelser, og ifølge de overordnede retningslinjer skal kontrollen være retssikkerhedsmæssig forsvarlig.

Men kontrolmedarbejdere skal, beskriver Justitia, navigere i et område som er præget af et meget stort antal love, forskrifter og forvaltningsretlige principper, og det skaber uklarhed og fejlfortolkninger.

»Selv om jeg har næsten 25 års erfaring som jurist, ville jeg nok ikke selv kunne udføre effektivt kontrolarbejde uden at begå fejl«, siger Birgitte Arent Eiriksson.

Nogle kommuner overskrider en fysisk kontrol af borgere og dermed deres ret til privatliv

Kommuner tjekker Facebook

Ifølge rapporten opstår de retssikkerhedsmæssige problemer, når kontrolenheder udfører observationer af personer og deres bopæl. De fleste kommuner anvender også sociale medier til at finde oplysninger om borgerne, hvilket er fuldt lovligt, men der er eksempler på, at det får karakter af mere systematisk overvågning, vurderer Justitia.

»Der findes ikke nogen samlet beskrivelse af, hvordan kontrolmedarbejderen må efterforske sagerne, og derfor kan indsatsen komme ud af proportion. Det har Ankestyrelsen og andre myndigheder ved flere lejligheder fastslået«, siger Birgitte Arent Eiriksson.

Nina Von Hielmcrone, lektor emerita og ekspert i retssikkerhedsspørgsmål i socialret, mener, at Justitia med rapporten peger på en væsentlig problemstilling, som længe har været overset.

»Kommunerne er forskellige. Nogle er bevidste om, hvad de må og ikke må, mens andre lægger større vægt på at inddrive udbetalte ydelser ind til kommunen end at forvalte lovgivningen på området rigtigt. Det resulterer i, at nogle kommuner overskrider en fysisk kontrol af borgere og dermed deres ret til privatliv«, siger hun.

Justitia anbefaler, at der udarbejdes en generel vejledning for myndighedernes kontrolindsats.

»Det skal være en bibel, der klart fortæller, hvad kontrolmedarbejderen må og ikke må«, siger Birgitte Arent Eiriksson.

Det støttes af Mads Samsing, der er næstformand i HK Kommunal, som organiserer hovedparten af kontrolmedarbejderne i kommunen.

Annonce

»Flere medlemmer har givet udtryk for, at de godt vil have klarere rammer. De føler sig i klemme, når de ikke ved, hvad de skal gøre i den enkelte situation. Så kan det blive op til den enkelte medarbejders personlige etik, og det bliver så inden for en ramme, som handler om, at man er ansat til at trække nogle penge hjem til kommunen. Og så har vi balladen«, siger Mads Samsing.

Et øget politisk fokus på at bekæmpe snyd med sociale ydelser har øget kontrolniveauet, men også konfliktniveauet mellem borgere og myndighed. I 2017 medførte kommunernes kontrolindsats på området besparelser svarende til 333 millioner kroner. I november indgik et flertal i Folketinget en aftale om enklere og skærpede sanktioner, styrket kontrol og færre fejludbetalinger.

Formanden for Foreningen af Socialchefer i Danmark, Helle Linnet, medgiver, at der er grænseproblemstillinger i forhold til borgerne, når kommunen stiller spørgsmål og undersøger deres forhold.

»De oplever, at vi går meget tæt på deres privatsfære, men vi arbejder med at sikre, at vi er på rette spor, så jeg synes faktisk, at der er fokus på det«, siger hun.

Justitias rapport opgør ikke omfanget af overskridelser, men bygger på feltstudier, interviews med kommuner samt indsamling af cases.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Læs mere

Annonce

For abonnenter