0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kommunal kontrol møder kritik: Værsgo', her er 51 udprintede sider af din facebookprofil to år tilbage i tiden

Overvågning af borgere på offentlige ydelser presser retssikkerheden og udhuler retten til privatliv, advarer tænketanken Justitia.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Janus Engel
Foto: Janus Engel

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommuners forsøg på at hindre misbrug af offentlige ydelser bliver ofte så ihærdige, at borgeres retssikkerhed sættes over styr.

Det fastslår tænketanken Justitia i rapporten ’Kommunernes kontrol med ydelsesmodtagere’, som Politiken har fået adgang til.

Justitia har især kigget på de sager, hvor borgere skal undersøges, fordi der er mistanke om fejludbetalinger eller snyd. Her er retsgrundlaget så kompliceret og uklart, at kontrolmedarbejdere kommer til at udføre ulovlige observationer eller overvågning, som må anses for at være i strid med reglerne og samtidig presser borgernes ret til privatliv, konkluderer tænketanken.

Der skal ryddes op i den kultur, der har udviklet sig

Rapporten er udarbejdet af vicedirektør Birgitte Arent Eiriksson, der er jurist og tidligere anklager.

»Der skal ryddes op i den kultur, der har udviklet sig på kontrolområdet, og som faktisk kan blive så grænseoverskridende, at der er tale om ulovlig kontrol«, siger hun.

Der er flere eksempler i rapporten. Et kontrolteam observerer en syg borgers bopæl fem gange i løbet af en måned for at tjekke, om han udfører sort arbejde.

På et møde med kommunens sagsbehandler får en borger fremvist 51 udprintede sider af egen facebookprofil to år tilbage i tiden. En ung mand får tjekket sit forbrug af Netflix, Viaplay og Playstation.

Det er kommunernes opgave at udføre en kontrol, som kan forhindre misbrug af offentlige ydelser, og ifølge de overordnede retningslinjer skal kontrollen være retssikkerhedsmæssig forsvarlig.

Men kontrolmedarbejdere skal, beskriver Justitia, navigere i et område som er præget af et meget stort antal love, forskrifter og forvaltningsretlige principper, og det skaber uklarhed og fejlfortolkninger.

»Selv om jeg har næsten 25 års erfaring som jurist, ville jeg nok ikke selv kunne udføre effektivt kontrolarbejde uden at begå fejl«, siger Birgitte Arent Eiriksson.

Nogle kommuner overskrider en fysisk kontrol af borgere og dermed deres ret til privatliv