0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Spionagemistænkte Huawei leverer it-udstyr til dansk politi og forsvaret

Forsvarsministeriet og Statsministeriet er blandt ni centrale myndigheder, som bruger Huawei-udstyr til daglig, viser Politikens opgørelse. Huawei afviser urent trav, mens USA og Taiwan har forbudt Huawei-udstyr i staten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Mindst ni danske myndigheder bruger Huawei-udstyr, selv om regeringen er bekymret over selskabets forbindelser til den kinesiske stat og efterretningstjeneste. Dertil er Huawei gentagende gange blevet taget i at benytte illegal arbejdskraft på hovedkontoret i Sydhavnen.

Danmark

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er stærkt bekymret over techgiganten Huaweis forbindelser til den kinesiske stat og efterretningstjeneste. Alligevel benytter Forsvarsministeriet selv Huawei-udstyr til sin daglige kommunikation.

Det fremgår af en kortlægning af Huawei-produkter i staten, som Politiken har foretaget. Kortlægningen er ikke udtømmende, men viser, at ni centrale myndigheder, heriblandt også Statsministeriet, Skatteministeriet og Rigspolitiet, benytter Huawei-enheder.

Selv om flere af myndighederne beskriver deres brug af Huawei-udstyr som begrænset, skal brugen ses i lyset af de spionageanklager, som USA og flere af Danmarks nærmeste forsvarsallierede har rettet mod Huawei. Claus Hjort Frederiksen udtalte selv under et samråd om Huawei 22. januar, at regeringen er bekymret over Huaweis forbindelser til den kinesiske stat og tager sagen meget alvorligt.

»Vi har da et problem. Et stort problem«, sagde Claus Hjort Frederiksen efter samrådet ifølge ITWatch og åbnede for at udelukke bestemte leverandører fra bygge det kommende 5G-telenet.

Trods bekymringerne bekræfter Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i en mail, at ministeriet benytter Huawei-udstyr. Det sker dog kun i netværk, hvor de ansatte kun må behandle oplysninger, som ikke er fortrolige – såkaldte ikkeklassificerede netværk.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts