0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mest slidte ældre får mindst hjælp

Ny forskning viser, at dem med det mest fysisk anstrengende arbejde oplever at have færrest muligheder for at gå ned i tid, få efteruddannelse eller skifte jobområde.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Hartmann
Foto: Jens Hartmann

Arbejdsgiverne og fagbevægelsen er uenige om, hvem der har ansvaret for at ansatte med krævende fysisk arbejde bliver opmærksom på deres rettigheder. (arkivbillede)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nedsat arbejdstid, fysisk træning eller rådgivning om arbejdslivet som senior.

Det er noget af det, arbejdspladser kan tilbyde de ansatte for at forebygge nedslidning og udskyde det tidspunkt, hvor medarbejderen går på efterløn eller pension.

Men ny forskning viser, at ansatte med det mest fysisk anstrengende arbejde – eksempelvis tømrere, murere, plejepersonale og folk, som gør rent – oplever at have de dårligste muligheder for at tilpasse deres arbejde, så de undgår nedslidning. Og det er selvmodsigende, mener professor Lars L. Andersen, fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som står bag forskningen.

»Der er et paradoks mellem, hvem der har behov, og hvem der har muligheder. Dem med det mest fysisk krævende arbejde kan hurtigt blive ladt i stikken, fordi de simpelthen ikke har de samme muligheder som andre«, siger forskeren.

Over 12.000 personer over 50 år har i forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv svaret på, hvilke af 15 forskellige tiltag der er mulighed for på deres arbejdsplads. Og hele 37 procent af lønmodtagerne med det hårdeste arbejde oplever ikke at have én eneste af de 15 muligheder, forskerne opregner.

Til sammenligning er det kun 20 procent af dem med det mindst anstrengende arbejde, som anfører, at de ingen af de 15 muligheder har. Professor Lars L. Andersen er overrasket over, hvor stor forskel der er.

»Det er værd at undersøge, om ikke det kan være en god investering for samfundet, hvis man bruger flere ressourcer på at give dem, som har fysisk hårdt arbejde, flere muligheder«.

Politikerne taler ofte om, at ansatte kan skifte arbejdsspor for at undgå nedslidning, men ifølge tallene er det en mulighed for de færreste, fremhæver forskeren.

»Hvis de fleste oplever, at de ikke har mulighed gennem arbejdspladsen for at lave et sådant sporskifte, bliver det nok svært for den enkelte«.