0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Isabel Infantes/Ritzau Scanpix
Foto: Isabel Infantes/Ritzau Scanpix

Der er god grund til at holde øje med sine it-systemers sikkerhed, medmindre man vil risikere at miste eller få stjålet vigtige data, fremgår det af trusselsvurderingen fra Center for Cybersikkerhed. Arkivfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cybertruslen er blevet en del af hverdagen

Center for Cybersikkerhed advarer om høj risiko for bl.a. netspionage.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Myndigheder og virksomheder skal sikre sig, at de elektroniske døre ind til systemerne er indbrudssikre.

Det konkluderer Center for Cybersikkerhed (CfC) i sin årlige vurdering af truslerne mod danske it-systemer, netvirksomheder og myndighedernes computere.

Det er trusler, der ifølge centerets chef Thomas Lund-Sørensen, efterhånden er blevet en del af hverdagen.

Ifølge rapporten er truslen om cyberspionage ’meget høj’. Det er især udenrigspolitiske institutioner og sikkerheds- og forsvarsmyndigheder, som er udsatte.

Det samme gælder risikoen for at blive ramt af cyberkriminalitet, hvor truslen efter CfC’s vurdering også er ’meget høj’. Aktivisters misbrug af internetadgang til hjemmesider og lignende gør, at truslen om cyberaktivisme får stemplet ’middel’, mens den er ’lav’, når der tales om cyberterror.

Spionage kan koste dyrt

Bag det hele ligger risikoen for, at det går galt. Handler det for eksempel om cyberspionage, så kan det være en økonomisk og sikkerhedspolitisk trussel mod virksomheder og myndigheder. Stjæles oplysninger af en fremmed stats it-indbrudstyve, så kan følsomme virksomhedsinformationer om nye produkter og opfindelser ende hos hackernes hjemlige virksomheder til skade for dansk erhvervslivs konkurrenceevne.

Her advarer eksperterne især mod de velkendte metoder, phishing og simpelt gætteri, når det gælder om at få koderne til netværk og systemer. Det første handler om at narre ofre til at udlevere kodeord, mens det andet udnytter den omstændighed, at vi mennesker er vanedyr og at mange benytter simple eller genbrugte adgangskoder.

»Indsatsen kan derfor med fordel rettes mod at styrke den basale cybersikkerhed, så den bliver en helt selvfølgelig del af hverdagen«, konkluderer Thomas Lund-Sørensen.

Noget andet er såkaldte cyberangreb, som flere og flere stater ifølge CfC opruster for at kunne anvende.

»Både mere og mindre magtfulde stater udvikler og anvender deres cyberkapaciteter«, fastslår rapporten, der fremhæver især Kina og Rusland som it-mæssigt bevæbnede til tænderne, fulgt af stater som Nordkorea og Iran.

5G kan åbne flere døre for hackerne

Når det gælder den velkendte cyberkriminalitet, så er der grund til at være påpasselig. Men sidste år mistede it-banditterne tilsyneladende interessen for såkaldte ransomware-angreb, hvor de låste computere og afkrævede ejerne løsepenge for at fjerne spærringerne. I stedet rettede de interessen mod tyverier af kryptovalutaer fra særlige kryptobørser og fra privatpersoner.

CfC lancerer i sin rapport udtrykket »faketivister«. Det er aktivister, stater benytter til via nettet at påvirke den folkelige meningsdannelse, vel at mærke uden at afsløre, at der bag indlæg og netaktiviteter står en stat og ikke en indigneret borger eller en politisk interesseret gruppe af mennesker.

Lige om hjørnet venter den hurtige 5G-mobilteknologi og det, der kaldes Internet of Things, hvor alt fra køleskabe til selvkørende biler er koblet op til nettet. Inden 2020 kan der være kommet flere end 20 milliarder nye enheder på internettet, lyder et forsigtigt estimat ifølge CfC.

Med det følger imidlertid en forøget risiko for, at uvedkommende går ind og angriber via utilstrækkeligt sikrede forbindelser fra enhederne til nettet, så de eksempelvis kan fjernstyres af hackerne. Fremtidige cyberangreb vil derfor i højere grad end i dag få konsekvenser i den fysiske verden, forudser rapporten.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden