0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Vanvittigt. Han kunne have fået en mursten i hovedet«: Én ansat havde ansvar for »afgørende« politiværktøj

Selv om teleoplysninger har »afgørende betydning« for Rigspolitiets opklaring af kriminalitet, var der kun afsat én person til at udvikle det program, som udløste teleskandalen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Janus Engel
Foto: Janus Engel

I mange straffesager indgår teleoplysninger om, hvor den anklagedes mobiltelefon har befundet sig, som en del af beviserne, men nu er der sat spørgsmålstegn ved værdien af disse oplysninger.

Danmark

Rigspolitiet har i årevis sagt, at teleoplysninger er af »afgørende betydning« for politiets evne til at opklare kriminalitet. Alligevel var der inden teleskandalen kun afsat én medarbejder til at udvikle og vedligeholde det it-program, som behandler alle teleoplysninger og videresender dem til politiets efterforskere. En kritisk opgave, medarbejderen vel og mærke skulle passe ved siden af sit øvrige arbejde.

Alvorlige fejl i it-programmet har udløst teleskandalen, hvor fejlbehæftede teleoplysninger siden 2011 er blevet brugt af politiets efterforskere og som bevismateriale i retssager. Torsdag gentog justitsminister Nick Hækkerup (S), at sagen har »rokket ved vores tillid til retssystemet«. Men sagen rokker også ved tilliden til politiets it-evner, siger to eksperter til Politiken. Rigspolitiet har ikke svaret på Politikens henvendelse om sagen.

Oplysningen om, at én mand stod for udviklingen og vedligeholdelsen af it-programmet, fremgår af revisionsselskabets Deloittes undersøgelse af sagen, som blev offentliggjort natten til fredag kl. 02. Her fremgår det også, at it-programmet hele tiden skulle videreudvikles, fordi teleselskaberne ofte og uden varsel ændrede den måde, de indsendte teleoplysninger til politiet på. Deloitte beskriver udviklingen af programmet som en »knopskydning«, som skulle håndtere 100 forskellige dataformater, hvilket affødte en »moderat til høj risiko for usikkerheder og fejl«.

Ifølge IT-Politisk Forenings formand Jesper Lund er det »vanvittigt«, at én ansat i Rigspolitiets Telecenter i årevis sad alene med ansvaret for så vigtigt et værktøj.

»Én mand! Han holder jo ferie. Han kan få en mursten i hovedet i morgen. Eller han kan blive træt af at arbejde i politiet. Det er på alle måder uforsvarligt organiseret. Den ansatte har formentlig gjort det bedste, han kunne. Jeg ser det som et voldsomt ledelsessvigt - særligt i lyset af den vægt, politiet selv tillægger brug af teleoplysninger i deres arbejde«, siger Jesper Lund.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere