0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Sermitsiaq

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Åbnet i juni: Akutte problemer i nyt grønlandsk fængsel kan ende på finansloven

Erfarne fængselsbetjente er fløjet ind fra Danmark for at skabe ro på ny anstalt i Grønland. SF vil have afsat millioner på finansloven. S er positive.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efter mange års langstrakt kamp for at anlægge et fængsel for de hårdeste kriminelle i Grønland åbnede den spritnye anstalt i Nuuk omsider i juni. En arkitekttegnet bygning til 400 millioner kroner med moderne faciliteter og udsigt til fjorden og fjeldet.

De første måneders drift har dog været alt andet end vellykkede. Og trods en akutindsats fra Justitsministeriet med betjente fløjet ind fra Danmark slår Fængselsforbundet alarm.

»Situationen er meget alvorlig. Havde det her været i Danmark, tror jeg sgu, at Arbejdstilsynet havde lukket anstalten«, siger René Larsen, der er forbundssekretær i Fængselsforbundet med ansvar for Grønland.

Anstalten i Nuuk har siden åbningen lidt under massiv underbemanding. Ifølge Kriminalforsorgen i Grønland er der kun ansat 33 betjente ud af de 49, som skal til for at garantere en ordentlig sikkerhed for de ansatte og indsatte. Af de 33 ansatte betjente er 21 elever i praktik som en del af deres uddannelse til anstaltsbetjent. Typisk ufaglærte mænd og kvinder i 20’erne.

Under et besøg på anstalten i september så Fængselsforbundets ledelse blandt andet, hvordan der kun var to vagter på arbejde i en lukket afdeling, hvor der burde være fem betjente for at opretholde sikkerheden blandt de farlige fanger.

»De var simpelthen så stakåndede af angst og stress, at man kunne høre det på deres vejrtrækning. De hyperventilerede nærmest«, siger René Larsen.

For at sikre ro og orden sendte Justitsministeriet sidst i oktober 12 pensionerede og erfarne danske fængselsbetjente af sted fra Danmark. De forlader dog Grønland igen til december.

Justitsminister Nick Hækkerup oplyser, at han ikke har tid til at kommentere situationen. Retsordfører Jeppe Bruus (S) siger, at det er »et akut og stort problem, som det da havde været skønnere, hvis vi havde været foruden«.

Aaja Chemnitz Larsen, medlem af Folketinget for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit, kalder forholdene i fængslet i Nuuk for »en klassisk situation set med grønlandske briller«.

»Grønland ligger bare ikke særlig højt på dagsordenen«, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Hun foreslår, at regeringen finder 8 millioner kroner på næste års finanslov, så fængselsbetjentene i Grønland kan komme på samme lønniveau som i Danmark. Det skal hjælpe til med at tiltrække tilstrækkeligt og velkvalificeret personale. Regeringens støtteparti SF bakker op om forslaget og tager det med som et krav ved de igangværende finanslovsforhandlinger.

»Jeg synes måske, at man har gået og puttet lidt med, at det var så grelt deroppe«, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for SF.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, anerkender problemet med lønforskellen og »vil gerne være med til at se på, hvorvidt der kan findes en løsning«, siger han.

Det nye fængsel i Nuuk skal sikre, at de mest kriminelle grønlændere ikke skal afsone tusindvis af kilometer væk hjemmefra i Herstedvester Fængsel i Danmark. Indtil videre har 10 ud af omkring 25 forvaringsdømte grønlændere i Herstedvester Fængsel takket ja til returbilletten. Der er aktuelt 53 indsatte i det nye fængsel i Nuuk, hvoraf 33 sidder i en lukket afdeling.Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden