0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen: Enge skal hverken gødes eller sprøjtes

For at styrke naturen vil regeringen forbyde gødskning og sprøjtning af enge, der er omfattet af naturbeskyttelsesloven. Landbruget mener, at forslaget nærmest vil skade naturen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kevin Chapman
Foto: Kevin Chapman

Fuglearter som viben, der er knyttet til det åbne land og yngler i landbrugslandet, er gået voldsomt tilbage i de seneste årtier.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For fire år siden indførte den daværende SR-regering et forbud mod at bruge gødning og sprøjtemidler i områder, der er omfattet af naturbeskyttelseslovens paragraf 3. Forbuddet nåede ikke at træde i kraft, før venstreregeringen i 2016 ophævede det. Nu forsøger S-regeringen med en udvidet version af det samme forslag.

Ligesom for fire år siden lægger regeringen op til, at det i udgangspunktet er erstatningsfri regulering, dvs. at landmændene ikke skal have erstatning. Men denne gang skal forbuddet også gælde økologisk jord, og det omfatter også pløjning.

Miljø- og Fødevareministeriet vurderer, at forslaget vil berøre omkring 37.000 hektar (370 kvadratkilometer), fordelt på cirka 9.000 gårde.

Miljøminister Lea Wermelin (S) håber, at det denne gang vil lykkes at skaffe bredere politisk opbakning til forslaget. Ideen om forbuddet indgår i det såkaldte forståelsespapir mellem regeringen og de tre støttepartier SF, de radikale og Enhedslisten.

»Men vi vil rigtig gerne invitere flere af Folketingets partier med. For jeg tror sådan set, at det er bedst for vores natur, hvis vi undgår, at der bliver lavet ændringer, hver gang regeringen skifter farve. Fra sidste gang har vi lært, at der skal ske en indfasning, så de berørte ejendomme kan indrette sig på det. Planen er, at forbuddet først skal træde i kraft i 2022«, siger Lea Wermelin.

Hun mener, at verden har ændret sig siden 2015 og har en »klar forventning om, at de landmænd og landbrugsbedrifter, der vil blive berørt, er med på det«.

»Det er blevet tydeligt for enhver, at vores natur er presset og i krise. Vi mister mange af fuglene i det åbne land og insekter, hvis vi ikke gør noget. Vi har brug for mere sammenhængende natur, og vi har brug for at passe på de naturarealer, vi allerede har. For eksempel paragraf 3-arealerne«, siger Lea Wermelin.

Landbruget vil protestere

Paragraf 3-arealerne er ferske enge, strandenge, overdrev, moser og heder. De omfatter i alt omkring 375.ooo hektar. At det foreslåede forbud efter ministeriets vurdering kun vil berøre omkring 37.000 hektar, skyldes, at resten af de beskyttede arealer i dag hverken gødes eller sprøjtes.