0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Det Vilde Vesten«: Regeringen vil klimasvindel til livs med nyt globalt register

Klimaminister Dan Jørgensen er oprørt over afsløringer af svindel med klimakompensation. For at undgå svindel vil Danmark nu arbejde for, at FN opretter et globalt register over private klimakompensationsprojekter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er behov for langt mere kontrol med private klimakompensationsprojekter, så det fremover bliver sværere at svindle i klimaets navn.​

Det mener klimaminister Dan Jørgensen (S), som nu foreslår, at FN opretter et globalt register over alle private projekter med klimakompensation.

»Jeg synes, at det vil være en god idé, at man på FN-niveau laver et register, hvor man også kan verificere de private projekter. Det er det, vi arbejder for«, siger Dan Jørgensen.

Forslaget kommer i kølvandet på Politikens afsløringer af fusk med klimakreditter og særdeles tvivlsomme klimaprojekter i udlandet, som skal kompensere for vores udledning af CO2 herhjemme. ​

Afdækningen har givet anledning til dybe panderynker hos klimaministeren, som betegner svindlen med klimakompensation som »meget, meget bekymrende, dybt kritisabel og skadelig for klimakampen«.

»Lige nu er vi i en situation, som lidt er det vilde vesten. Der er store dele af det her, som overhovedet ikke er reguleret, og hvor der slet ikke er nogen kontrol eller fælles retningslinjer«, siger Dan Jørgensen.

Ingen kontrol med mellemmænd

Flere og flere danskere har de seneste år købt klimakompensation, når de eksempelvis skal ud at flyve. Kompensationen bliver typisk købt hos mellemhandlere, som køber store mængder klimakreditter fra CO2-reducerende projekter i udlandet og sælger dem i mindre bidder til borgere og virksomheder.

Men der er ingen myndighedskontrol med det private marked; flere af projekterne er blevet afsløret som svindel, og der er stor uvished om, hvor mange af borgernes penge der ender i mellemmændenes lommer.

De seneste uger har Politiken afdækket, hvordan klimakreditter registreret af et dansk selskab bliver solgt flere gange, at store virksomheder som Ørsted og Arla har købt klimaaflad fra svindelprojekter i Rusland, og hvordan lerkomfurer i Kenya, som praktisk talt ikke blev brugt, skulle kompensere for CO2-udledningen fra danske virksomheders hjemmesider.

Flere partier i Folketinget har på den baggrund opfordret regeringen til at tage affære og blåstemple konkrete klimakompensationsprojekter, som forbrugerne kan stole på. Men det afviser ministeren og kalder det »en uoverskuelig opgave«.

Regeringen opfordrer i stedet borgerne til at investere i regeringens kommende skovfond og tror på, at FN-registret over de private projekter kan være en vej frem.

»Den form for globalt register, vi foreslår, kan forhåbentlig sikre, at frivillige CO2-kreditter kun kan bruges én gang, så vi undgår den form for dobbeltsalg, som Politiken har afsløret«, siger Dan Jørgensen, som nu har bedt regeringens embedsværk om at aktivere sine diplomatiske kanaler i Bruxelles for at få et samlet EU med på idéen.

Behov for uafhængigt tilsyn

Forslaget får en positiv modtagelse på Christiansborg, men flere partier mener ikke, at det løser hele problemet.

»Jeg er bekymret for, hvis man politisk giver øget opbakning til et klimakreditsystem og kvotesystem, at det så tilskynder til, at man bare kan købe aflad i andre dele af verden. Det er ikke det, der skal ske lige nu. Vi skal alle sammen reducere«, siger Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen.

Venstre mener, at tanken om et centralt FN-register er et skridt fremad, men påpeger, at der samtidig er behov for et uafhængigt tilsyn, som tjekker projekterne.

»Det lyder fornuftigt, hvis vi kan få et gennemsigtigt marked for det her. Men det må ikke bare ende som en liste med projekter. Der skal også være en form for tilsyn, så vi sikrer, at de projekter, som bliver sat på listen, er reelle. Ellers ender vi med at narre hinanden«, siger klimaordfører Tommy Ahlers (V).

Lambert Schneider, som er researchkoordinator på det anerkendte tyske forskningscenter Öko-Institut, ser fordele ved et globalt register, men advarer mod at tro, at registret vil kunne modvirke salg af svindelkreditter fra eksempelvis Rusland.

»Det er ikke nok. Et register kan forhindre, at man kan bruge den samme klimakredit to gange, men det adresserer ikke de problemer, som vi har set med virksomheder i Rusland. Kreditterne fra de virksomheder blev også handlet gennem registre«, siger Lambert Schneider, som i stedet efterlyser internationale regler og tilsyn, som modvirker svindel med de konkrete projekter.

Klimaminister Dan Jørgensen erkender, at det kun er første skridt i et forsøg på reformere klimakreditsystemet.

»Det vil kunne give forbrugerne ét ekstra værktøj, de kan bruge, hvis de vil købe frivillige kreditter. Det garanterer dog ikke klimaeffekten, men vi bør heller ikke lade det perfekte være det godes værste fjende. Hvis vi kan være med til at forbedre systemet, så vil vi forsøge det«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter