0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forsvarer: Min klient er ikke blevet afhørt om 30 milliarder

Retten på Frederiksberg har afvist at lægge sager om hvidvask sammen. Det kunne trække afgørelse i langdrag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forsvareren for den litauiske kvinde, der sigtes for at have hvidvasket omkring 30 milliarder kroner, undrer sig over forløbet i sagen.

Advokat Ulrik Sjølin Pedersen oplyser, at han pr. mail blev bedt om at orientere sin klient om sigtelsen.

Det skete i oktober. Det var ikke besværligt at få den overbragt, for kvinden sidder varetægtsfængslet i en anden sag om hvidvask. Her har anklagemyndigheden rejst tiltale, og her er beløbet på 166 millioner kroner.

»Man kan godt ryste lidt på hovedet over, at en så alvorlig sigtelse om 30 milliarder overbringes via forsvareren«, siger Ulrik Sjølin Pedersen.

Han tilføjer, at han fra Bagmandspolitiet kun har fået udleveret relativt få bilag om sagen. Endnu er hans klient, 46-årige CC, ikke blevet afhørt om sigtelsen. Hun nægter sig skyldig.

Russisk tolk til stede

I begyndelsen af måneden blev sagen om de 166 millioner indledt ved Retten på Frederiksberg. En russisk tolk har siddet klar ved hendes side. Under de første retsmøder demonstrerede hun dog, at hun tilsyneladende forstår en hel del af, hvad anklagerne siger.

Igen og igen rystede hun på hovedet, og af og til virkede hun vred og oprevet over nogle udsagn.

CC har været administrator i en lang række selskaber, og straffesagen om de 166 millioner kroner drejer sig om transaktioner i fire selskaber, hvoraf hun selv ejer det ene.

»Der var tale om fiktive selskaber, som var tomme skaller, hvis primære formål var at kanalisere sorte penge gennem Danmark og videre til udlandet«, sagde anklager Rasmus Maar Hansen i retten, da han præsenterede sagen.

Advokat Ulrik Sjølin Pedersen bad i december om at få lagt de to sager sammen. Men retten sagde nej.

Den nye sag om det meget store beløb befinder sig endnu på et tidligt efterforskningsmæssigt stadie. En sammenlægning vil betyde en 'væsentlig forhaling af den berammede sag', hed det. Den mindre sag ventes at slutte i marts.

I øvrigt har retten afvist et ønske om yderligere 19 vidner fra forsvarerne. Ud over CC er en bogholder, kvindens søn samt de fire selskaber tiltalt.

Bagmænd befinder sig i Letland og andre steder

I et af de første retsmøder erkendte anklagerne, at de egentlige bagmænd formentlig befinder sig i Letland og andre steder.

Bagmandspolitiet indledte efterforskningen på grund af en underretning fra Nykredit Bank om mulig hvidvask. Undervejs blev der foretaget aflytninger.

CC har tidligere arbejdet hos Dan Consulting Strand House, som af dagbladet Børsen er blevet betegnet som en firmafabrikant, der især har betjent østeuropæiske selskaber med behov for anonyme skuffeselskaber.

I mange år havde det adresse på Nybrogade i København. Berlingske har tidligere berettet, at flere kommanditselskaber var hjemmehørende samme sted.

Den nye sigtelse om 30 milliarder handler om aktiviteter i netop kommanditselskaber, som sendte penge gennem Danske Banks filial i Estland.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden