0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overblik: Flere sager om 'Syv år for PET'

Flere personer er stadig sigtet i sager om kontroversiel bog.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bogen ’Syv år for PET’ af forfatter og journalist Morten Skjoldager har siden sin udgivelse i efteråret 2016 været genstand for debat. Flere forskellige straffesager er udsprunget af udgivelsen, og flere personer er stadig sigtet i sager, der udspringer af forløbet.

Hovedsagen er sagen mod den tidligere PET-chef Jacob Scharf, og den blev afgjort ved Østre Landsret fredag. Scharf var tiltalt efter straffeloven for at have brudt sin tavshedspligt 28 gange i ’Syv år for PET’. Ifølge anklagemyndigheden havde han skadet statens sikkerhed og forholdet til PET’s samarbejdspartnere, afsløret PET’s arbejdsmetoder og bragt vidner i fare. Jævnfør paragraf 152 i straffeloven risikerer man under skærpende omstændigheder op til 2 års fængsel, hvis man »virker eller har virket i offentlig tjeneste« og »uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger«.

København Byret idømte i januar 2019 Jakob Scharf 4 måneders ubetinget fængsel. Sagen blev anket, og fredag fandt Østre Landsret, at Scharf udelukkende kunne dømmes for en enkelt passage i bogen. Ved at fortælle om en kvindes samarbejde med PET skulle Scharf have gjort det muligt at identificere kvinden. Og det kan ifølge Østre Landsret medvirke til, at det bliver sværere for PET at samarbejde med privatpersoner i fremtiden. Retten frifandt til gengæld Jakob Scharf i de resterende 27 forhold og besluttede, at staten skal betale sagens omkostninger, og at Jakob Scharf alligevel ikke skal have konfiskeret de godt 400.000 kroner, han har tjent på bogens salg.

13. februar i år faldt der dom i en civil retssag ved Østre Landsret. Her krævede PET, at JP/Politikens Hus skulle betale ikke under 15 millioner kroner i bøde, og at Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, skulle i fængsel i 4 måneder for i 2016 at have overtrådt et forbud ved at optrykke ’Syv år for PET’ som tillæg til avisen. Østre Landsret nåede frem til den afgørelse, at mediehuset skal betale 250.000 kroner i bøde, og at chefredaktøren skal betale 100.000 kroner i bøde.

Tilbage står nu en række sigtelser for at videregive oplysningerne i bogen ’Syv år for PET’. Jævnfør straffelovens paragraf 152 kan man nemlig straffes for uberettiget at skaffe sig, udnytte og videregive fortrolige oplysninger. Politiet har sigtet bogens forfatter, Morten Skjoldager, forlaget People’s Press, Ekstra Bladets chefredaktør, Politikens chefredaktør, Radio24syvs daværende ledelse og mindst to boghandlere for videregivelse af oplysningerne. Om der rejses tiltale (og dermed om sagen ender i retten), er endnu ikke afgjort. Men flere eksperter peger på, at der med fredagens dom ikke er meget tilbage at retsforfølge, hvis anklagemyndigheden skulle beslutte at gå videre med sigtelserne.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter