0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Vi står på ubetrådt land«: Danmark lukker grænserne i morgen middag

For at bremse coronavirussen i Danmark lukkes de danske grænser. Fødevarer vil stadig kunne komme ind i landet.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fra i morgen klokken 12 lukker de danske grænser midlertidigt til og med den 13. april.

Det meddeler statsminister Mette Frederiksen (S) ved et pressemøde fredag aften klokken 19.

»Alt det vi gør herhjemme, alle de forholdsregler, der bliver taget, alle de beslutninger vi træffer. Dem risikerer vi bliver undermineret, hvis vi fortsætter rejseaktiviteten ind og ud af Danmark«, siger Mette Frederiksen.

Danskere, der i dag opholder sig i udlandet, vil altid kunne rejse ind i Danmark, og fødevarer og anden fornøden import vil stadig kunne transporteres ind i landet.

Men alle udlændinge, der ikke har et »anerkendelsesværdigt formål« i Danmark vil blive afvist ved de danske grænser.

»De bliver bedt om at vende rundt. Det er et klart indrejseforbud«, siger statsministeren.

Adspurgt hvad et anerkendelsesværdigt formål er, forklarer justitsminister Nick Hækkerup (S), at »det er et spørgsmål om at forholde sig til de forklaringer, der måtte komme«.

»Det er dem, som arbejder eller bor i Danmark. Dem, som leverer varer til og fra Danmark, eller har en anden akut grund. Et almindeligt familiebesøg vil ikke være et anerkendelsesværdigt formål«, siger Nick Hækkerup.

Det bliver fortsat politiet, der er ansvarlig for kontrollen ved grænserne. Men de får hjælp af Forsvaret, oplyser statsministeren.

Ved pressemødet forsikrer Mette Frederiksen om, at hun forventer, at Danmark kommer gennem corona-krisen på »en ordentlig måde«. Men hun forklarer samtidig, at regeringen ingen erfaringer har at trække på i den nuværende situation:

»Vi står på ubetrådt land. Vi er i en situation, som ingen af os nogensinde har prøvet før«, siger statsministeren.

Lukningen af grænserne kommer på et tidspunkt, hvor der i Danmark er 801 konstaterede smittede med coronavirussen. Blandt dem er 23 personer indlagt på hospitalet, hvoraf fire er indlagt på intensivafdelinger, og to er i kritisk tilstand.

Tidligere på dagen frarådede Udenrigsministeriet alle unødvendige rejser ud af Danmark og bad danskere i udlandet skynde sig hjem. Danske Regioner har i dag meddelt, at de begynder at aflyse operationer næste uge.

Dagens tiltag vil ikke blive regeringens sidste i kampen mod coronasmitten, oplyser statsministeren:

»Det her er alvorlige initiativer. Det bliver ikke de sidste. Vi vil om meget kort tid komme med nye udmeldinger«, siger Mette Frederiksen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?