0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Lørdag 14. marts kl. 12 lukkede Danmarks grænser som følge af coronaudbruddet og i et forsøg på at forhindre yderligere spredning. De danske grænser vil som minimum være lukket for indrejse for alle udlændinge, der ikke har såkaldt anerkendelsesværdige formål i Danmark, frem til 10. maj. 

Politiet afviser udenlandske ægtefæller ved grænsen: At besøge sin ægtefælle i Danmark er ikke et anerkendelsesværdigt formål

På grund af coronavirussen er grænserne kun åbne for visse personer. Udenlandske ægtefæller er ikke blandt dem. »Det er langt ude«, siger Radikale Venstres udlændingeordfører.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Udenlandske borgere med ægtefæller i Danmark må ikke komme ind i landet for tiden. Det gælder både EU-borgere og borgere uden for EU. Det skyldes, at det ikke er et anerkendelsesværdigt formål at besøge sin ægtefælle, oplyser Rigspolitiet til Ritzau.

Siden de danske grænser lukkede 14. marts, er det kun udlændinge med et anerkendelsesværdigt formål, der har fået lov til at komme ind i Danmark. Hvis ikke man har dansk statsborgerskab, bor i Danmark eller har et anerkendelsesværdigt formål, kan man blive afvist af politiet ved grænsen.

Et sådant formål kan være en lang række ting. Eksempelvis er det anerkendelsesværdigt at arbejde i Danmark, at levere varer i Danmark og at besøge meget syge familiemedlemmer i Danmark. Det er ikke et anerkendelsesværdigt formål at besøge raske familiemedlemmer – eller sin ægtefælle i Danmark.

Radikale Venstres udlændingeordfører, Andreas Steenberg, kalder det en urimelig behandling.

»Det er langt ude, at det ikke er et anerkendelsesværdigt formål, at en dansk statsborger vil have besøg af sin ægtefælle og børn. Det er jeg simpelthen uenig i«, siger han.

Udlændingeordføreren har kontakt til flere ægtepar, hvor den ene ikke kan komme ind i landet for tiden.

»De savner i meget stort omfang deres ægtefæller og ved ikke, hvornår de kan få lov til at se dem igen. Det er en trist og for mange også frustrerende situation, for det kan være svært for dem at finde ud af, hvad de egentlig skal gøre«, siger han.

Et af de par, Andreas Steenberg har kontakt med, er det dansk-brasilianske ægtepar Boje og Renata. De blev gift i marts, men bor ikke sammen og kan derfor ikke være sammen i Danmark.

Udlændingeordføreren har derfor henvendt sig til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

»Jeg har sagt til udlændingeminister Mattias Tesfaye, at jeg synes, de skal lave det om«, siger Andreas Steenberg.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?