Ansporet af Pfizers udmelding om, at de kommer til at levere færre doser vaccine i slutningen af januar og begyndelsen af februar end først forventet, kom professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet Jens Lundgren til at tænke på hiv-smitte i den tredje verden i begyndelsen af 00’erne.
Her valgte en række lande, mest berømt Brasilien, at ophæve patentbeskyttelsen på nogle af de medikamenter, det kræver at behandle hiv, og begyndte at producere dem selv i stedet for at købe dem fra store medicinalkoncerner.
»Det betød, at flere firmaer måtte overlevere licenserne på deres medicin, og så blev produktionen kraftigt accelereret, og det er sådan set grunden til, at mange flere mennesker fra den tredje verden får behandling mod hiv nu«, siger Jens Lundgren og kommer så til den aktuelle situation:
»Spørgsmålet er, om vi på nuværende tidspunkt står i en lignende situation. Inspireret af Pfizers udmelding, så ville det være et værdigt modtræk at sige, at der er en klausul, så vi kan gøre det på en anden måde. Det slog mig, at det var et relevant spørgsmål at rejse. Hvorfor gør vi ikke det?«, siger han.
Det ville betyde, at medicinalfirmaer som Pfizer og Moderna, der har udviklet vacciner mod corona, skulle dele deres teknologi, så andre kunne producere vacciner efter deres opskrift.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her