0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regioner i oprør efter kaos: Gør det nemt, vacciner efter alder

Frustrerede borgere stormløber sundhedsvæsnet, fordi de frygter at være røget ud af vaccinationskøen. Danske Regioner vil med opbakning fra læger skrotte de resterende vaccinemålgrupper og skabe en mere enkel udrulning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Mange har svært ved at finde rundt i vaccinationsjunglen. Her får Karsten Bøgelund sit stik af sygeplejeske Jinnie Nielsen. (arkivfoto)

Danmark

Tag nu ved lære af det aktuelle kaos, og skift spor i udrulningen af vacciner. Sådan lyder den kraftige appel fra Danske Regioner, som udfører regeringens plan for at prioritere coronavaccinerne ud fra 12 definerede målgrupper.

»Det er helt åbenlyst, at denne proces med alt for mange forvirrede og frustrerede ældre, sårbare og pårørende ikke har været god nok. Vores ønske er et sporskifte i vaccinationsindsatsen. Når vi er igennem de nuværende grupper – ned til gruppe 6 – så bør vi indføre et system, hvor du som borger ikke er i tvivl om, hvornår det er din tur«, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.

Regionerne appellerer til en udrulning, som vil være defineret ud fra borgernes alder. Begyndende med de ældste vil man således indkalde én til flere årgange ad gangen, afhængigt af tilgængelige doser.

De seneste uger har der været talrige beretninger om ældre og sårbare i risikogruppen, som ikke har fået vaccineinvitation. Og af de inviterede har mange løbet panden mod et dysfunktionelt bookingsystem, mens andre har skullet fragte sig til et vaccinationscenter mange kilometer væk fra egen bopæl.

Sundhedsvæsnet har de seneste mange uger oplevet et stormløb af frustrerede og forvirrede patienter og pårørende. De efterlyser svar på, hvornår de kan komme til, eller hvorfor de er siet fra den målgruppe 5, som er defineret til at favne udvalgte personer med »med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb«.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere