0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Advarsel: Badende skal passe på vandrette lyn

Den kommende uge kan byde på skybrud, lyn og torden. Sker det, skal badegæster skynde sig op af vandet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søndag bød på skybrud og torden i det sydlige Danmark, og i den kommende uge risikerer resten af Danmark det samme. Derfor opfordrer TrygFondens Kystlivredning og Søsportens Sikkerhedsråd til ekstra opmærksomhed fra sejlende og badegæster.

Det fortæller TrygFondens kystlivredningschef, Anders Myrhøj.

»Selve skybruddet er jo som sådan ikke en risiko, hvis man bader. Men det kan være sundhedsfarligt, hvis man bader et sted, hvor der er overløb fra kloakker. Der skal man søge information hos sin kommune«, siger han.

Mere alvorligt er det, hvis skybruddet kommer med lyn og torden. Her opfordrer Anders Myrhøj til, at man hurtigst muligt kommer op af vandet.

»Livredderne vil altid sørge for at advare folk. Og hvis man er et sted uden livreddere, så skal man gøre det samme«, siger han.

Her er det bedst at søge ly i en bygning eller en bil med fast tag. Findes det ikke, så skal badegæster og andre ikke lade sig lokke af træer, da lyn har det med at slå ned i ting, der stikker op af jorden.

Pas på de vandrette lyn

Det er samtidig en dårlig idé at blive i vandet, selv om det nærmest per definition vil være det laveste sted, man kan opholde sig.

»Det, vi ved, er, at lyn forplanter sig hen over vandfladen. Det breder sig fladt i vandet i en ret stor radius«.

»Derfor kan man blive slået bevidstløs. Og bliver man det, mens man er i vandet, så står man pludselig i en livstruende situation«, siger Anders Myrhøj.

Sejlende skal også være opmærksomme

Også sejlende skal være ekstra opmærksomme på ugens potentielt voldsomme vejr. Her opfordrer TrygFonden til, at sejlere, der er langt fra kysten, søger mod dybere vand og får startet motoren, så man har kontrol med sin båd.

Er man tættere på land, så bør man søge ind i sikkerhed, hvis der er lyn i luften.

»Man skal for så vidt muligt ikke være et sted, hvor der er en mast. Det kan jo godt være lidt svært, hvis man er ude at sejle. Så det gælder om at komme i havn og så begrænse telekommunikation, for det kan tiltrække lyn«.

»Så snart man ser et ubehageligt vejrskifte, så handler det om at komme i havn«, siger Anders Myrhøj.

ritzau

Annonce