0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

En stribe af elløbehjul på Rådhuspladsen.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læsernes beretninger om elløbehjul #2: Jan er lykkelig for sit, og Magnus er også tilhænger, selv om det endte i et stort styrt

De elektriske løbehjul ligger og flyder i det københavnske bybillede til stor gene for beboerne. Debatten for og imod løbehjulene optager mange, og Politiken har samlet flere af læsernes oplevelser.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det kan være svært at finde en borger i Danmarks største byer, der ikke har en holdning til elløbehjulene, som har indtaget København siden begyndelsen af året og andre byer efterfølgende.

Politiken har de seneste dag efterspurgt læsernes erfaringer, efter en ny rapport viste, at mindst 100 er kommet til skade i hovedstadsområdet.

I går bragte vi første runde svar, men det vælter stadig ind med personlige historier.

»Jeg er 68 år og pensioneret håndværker og på grund af slitage har jeg dårlige ben og fodled, der begrænser min gå-radius. Jeg har anskaffet et el-løbehjul, og det har været et kæmpe hjælpemiddel for mig,« skriver Jan Madsen og uddyber:

»Jeg kan nemt pakke det ud og sammen og have det med alle vegne. Nu kan jeg for eksempel komme rundt på hele Folkemødet, Århus Festuge og lignende«.

Snubler over løbehjulene

Ét problem skiller sig klart ud, når læserne skal fortælle om problemerne med de omdiskuterede løbehjul.

»Det er et helvede som Indre By-boer at skulle færdes rundt i byen med alle de løbehjul, som mere eller mindre er placeret tilfældige steder«, skriver Vivi Nielsen.

Hun påpeger et problem med løbehjul, som især flyder på Vester Voldgade ved Rådhuspladsen.

»Løbehjulene ligger hulter til bulter til fare for både gående og cyklister. Jeg har været så tæt på at snuble over dem flere gange både til fods og på cykel«, uddyber Vivi Nielsen.

Vivi Nielsen, privatfoto
Foto: Vivi Nielsen, privatfoto

Væltede elløbehjul, der ligger og flyder i København.

Også på fortorvet ved Højbro Plads og Amagertorv har Rasmus Klinck dokumenteret samme problem.

Rasmus Klinck, privatfoto
Foto: Rasmus Klinck, privatfoto

På Amagertorv ligger løbehjulene på fortorvet.

Rasmus Klinck, privatfoto
Foto: Rasmus Klinck, privatfoto

En kvinde forsøger at løfte et barn over væltede løbehjul på Højbro Plads.

Yael Bassan, der ejer en cykelforretning på Nyhavn, har lagt en video på Twitter under #løbehjulsgate, hvor hun filmer lange rækker af elløbehjul:

Yael Bassan har tidligere udtalt sig til Jyllands-Posten om, hvordan hun hver morgen flytter elløbehjul fra pladsen foran hendes forretning, fordi de holder steder, hvor de ikke må.

Hvis firmaer vil opstille elløbehjul til udlejning, kræver det tilladelse af Københavns Kommune. Yderligere gælder disse regler:

 • En tilladelse gælder som udgangspunkt i et år
 • Tilladelser på offentlig vej er foreløbigt gratis til og med 2020
 • Udlejningsfirma og brugere skal overholde de generelle vilkår for opstilling af cykler, løbehjul mv. til udlejning, herunder må de ikke stå i vejen for den øvrige trafik eller skabe trafikfarlige situationer
 • Ansvaret for de opstillede cykler, løbehjul mv. til udlejning påhviler udbyderen

Rådet for Sikker Trafik understreger vigtigheden af, at brugere af lejede elløbehjul parkerer lovligt og hensynsfuldt, så de ikke holder til gene for andre.

Hjælp efter byturen

En beretning fra en anden læser viser, hvor vigtigt det er at følge færdselsreglerne.

Selvom elløbehjul har været en hjælp for en læser ved navn Magnus, når han har været i byen, så er det farligt og ikke mindst ulovligt, hvis man har drukket alkohol.

»Det en let måde at komme rundt i byen på om natten. Jeg har sågar valgt at køre hjem på et løbehjul i fuld tilstand, selv om der har været mere end syv kilometer. Det endte dog med et større styrt«.

Dermed er Magnus en af dem, der ulovligt benytter elløbehjulet i påvirket tilstand. Det er nemlig ikke tilladt at betjene løbehjulene, hvis man har en promille på over 0,5.

Politiet har i flere weekender lavet razziaer målrettet folk på elløbehjul. I alt har politiets razziaer ført til 57 sigtelser for spirituskørsel i juli.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden