0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

S, R, SF og EL enige om aftale: Mette Frederiksen bliver statsminister

S-formand Mette Frederiksen er nået til enighed om en aftale med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten om en fælles forståelse om en ny regering.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet, Pia Olsen Dyhr fra SF, Pernille Skipper fra Enhedslisten og Morten Østergaard fra Radikale efter de afsluttede regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så skete det.

Efter de mest langstrakte forhandlinger siden Poul Schlüters tid er Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten blevet enige om en politisk aftale, der baner vej for en socialdemokratisk mindretalsregering med Mette Frederiksen som landets nye statsminister.

»Det er selvfølgelig med stor glæde, at vi efter omkring tre ugers forhandlinger nu kan meddele, at der er flertal for, at der kan dannes en ny regering i Danmark. Derfor går jeg til majestæten i morgen«, siger S-formand og kongelig undersøger Mette Frederiksen, der kort før midnat trådte ud af Landstingssalen på Christiansborg sammen med lederne af de andre partier.

Ifølge Mette Frederiksen er partierne enige om et »ambitiøst, progressivt, retfærdigt og offensivt politisk papir«, der med hendes egne ord »forpligter« den kommende regering og hende selv som statsminister. Aftalen er kommet i hus 20 dage efter folketingsvalget, hvor de fire partier tilsammen opnåede et flertal på 91 mandater.

Dokumentation Se aftalen her

Økonomi og udlændinge udgjorde knasterne

S-formand Mette Frederiksen har længe haft det udgangspunkt, at hun agter at danne en mindretalsregering kun bestående af Socialdemokratiet. Særligt i det lys har Enhedslisten, SF og Radikale Venstre arbejdet for en politisk aftale, der sikrer, at Mette Frederiksen udstikker en retning, hvor de kan se sig selv som parlamentarisk grundlag for den nye regering.

Det har ikke mindst krævet forhandlinger om den økonomiske politik, hvor Radikale Venstre har haft fokus på at øge udbuddet af arbejdskraft og det økonomiske råderum. Det har i Enhedslisten skabt frygt for reformer, der f.eks. skærer ned på de sociale ydelser til personer uden for arbejdsmarkedet.

Også udlændingepolitikken har været et ømtålelig tema. Her har Socialdemokratiet været under pres fra de andre partier, der har ønsket en mere lempelig politik end den hidtidige. Socialdemokratiet har løbende stået fast på, at en ny S-regering fortsat skal føre, hvad Mette Frederiksen har betegnet som »den brede udlændingepolitik«.

Læs mere:

Annonce

 • Her er resultatet - klik og få detaljer

  • A
  • B
  • F
  • Ø
  • Å
  • C
  • D
  • K
  • I
  • O
  • E
  • V
  • P
  48 % 4 % 48 % 4 %
  Kilde: KMD/DR/Ritzau

  Se hele valgresultatet ›

Læs mere