Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Smukt. Johanne Schmidt-Nielsen mener, det er en 'smuk utopi' at forestille sig et samfund, hvor alle bidrager og fordeler den rigdom, der skabes, ligeligt.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Smukt. Johanne Schmidt-Nielsen mener, det er en 'smuk utopi' at forestille sig et samfund, hvor alle bidrager og fordeler den rigdom, der skabes, ligeligt.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten ønsker et klasseløst, kommunistisk samfund

Enhedslistens principprogram ønsker, at »den rigdom, der skabes i samfundet, fordeles ligeligt«.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis det står til Enhedslisten, skal Danmark på sigt blive et kommunistisk samfund med indgreb i den private ejendomsret.

Målsætningerne for partiets socialistiske alternativ beskrives i Enhedslistens principprogram.

I afsnit syv lyder det: »En socialisme, der peger frem mod et klasseløst/kommunistisk samfund«. Programmet er vedtaget på partiets årsmøde.

Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen bekræfter, at målet er et kommunistisk samfund.

»Når Enhedslistens program taler om en kommunistisk utopi, så betyder det et samfund, hvor ingen mennesker tjener på andres arbejdskraft. Hvor alle bidrager til samfundet, og hvor den rigdom, der skabes, fordeles ligeligt. Det synes jeg er en smuk utopi«, siger hun.

REPORTAGE Johanne Schmidt-Nielsen slår fast, at Enhedslisten tager afstand fra Sovjetunionens form for kommunisme.

»Det har intet at gøre med Sovjetunionen og de andre diktaturer. Faktisk er vi så langt væk fra diktaturerne i østblokken, som vi kan komme«, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der også forklarer, at man skal forstå målet om kommunisme på samme måde, som Karl Marx formulerede det i 1800-tallet.

Program spøger i valgkampen
I takt med at Enhedslisten er gået frem i meningsmålingerne, er partiets principper blevet taget op i forskellige medier.

Det har fået Johanne Schmidt-Nielsen til at bebude en modernisering af programmet. Men målene om et klasseløst kommunistisk samfund vil partiet beholde.

»Man kan godt overveje, om ordet skaber for mange misforståelser. Jeg mener, at programmet kan bruge en gennemskrivning. Men når der tale om en kommunistisk utopi, er det i forståelsen af et samfund, hvor man ikke tjener penge på andre menneskers arbejdskraft, og hvor rigdommen fordeles ligeligt. Det er en smuk fremtidsvision, synes jeg«, siger den politiske ordfører.

FOKUS

Programmet beskriver også, at Enhedslisten ser frem mod »ophævelsen af den private ejendomsret til produktionsmidlerne«.

»Det, vi taler om, er ejendomsretten til de vigtigste dele af økonomien. I vores vision for fremtiden er de ejet af samfundet. Det vil sige af os alle sammen«, forklarer Johanne Schmidt-Nielsen og nævner energiforsyning som et eksempel.

VALGSPIL

Skal det være ulovligt at eje noget privat?

»Nej. I vores vision for fremtiden kan der være mange forskellige ejeformer. Vi har ikke en eller anden færdig model for, hvordan et socialistisk samfund engang i fremtiden skal se ud«.

'Lang tradition for kooperative virksomheder'

Har du eksempler på, at det har virket fornuftigt uden privat ejendomsret?»Vores vandværker f.eks. Det samme med energiforsyningen. Vi havde også Giro Bank i mange år, som fungerede udmærket. I Danmark er der i øvrigt en lang tradition for kooperative virksomheder som for eksempel brugsforeningerne og mejerierne. Store dele af økonomien er jo i øvrigt i forvejen offentligt drevet og ejet«, siger Johanne Schmidt-Nielsen. Enhedslisten blev dannet i 1989 som en fællesliste for de efterhånden små venstrefløjspartier Venstresocialisterne, DKP og det trotskistiske Socialistisk Arbejderparti.Senere tilsluttede det maoistiske Kommunistisk Arbejderparti sig Enhedslisten, ligesom den trotskistiske organisation Internationale Socialister gjorde det for få år siden. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden