0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Finansministeriet mørklægger kritik af udflytning

I sin opsamling af erfaringer med første udflytningsrunde ignorerer Finansministeriet de økonomiske problemer, som flere styrelser har advaret om.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Arkiv: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) i sidste uge præsenterede danskerne for regeringens anden udflytningsrunde, understregede de, at man skulle tage ved lære af erfaringerne fra den første runde. Blandt andet ved hjælp af en rapport om erfaringerne, som Finansministeriet havde lavet.

Men rapporten nævner ikke det økonomiske kaos, som fulgte i flere af de udflyttede styrelser, med et eneste ord. Og det på trods af at flere af styrelserne i klare vendinger har opfordret Finansministeriet til at få styr på økonomien inden en ny udflytningsrunde.

Finansministeriet har også mørklagt kritikken i en aktindsigt til Politiken, hvor den er streget over med sort. Politiken er dog kommet i besiddelse af samme dokumenter uden overstregninger.

Her lyder det for eksempel fra Landbrugsstyrelsen, som er flyttet til Augustenborg på Als: »Mest mulig klarhed over tid og økonomi i forbindelse med udmeldingen kan bidrage til at skabe en lille smule ro og bedre mulighed for at styre projektet. Der skal afsættes tilstrækkeligt med økonomi til tidlig dobbeltbemanding – behovet herfor må ikke undervurderes«.

Professor i statskundskab Thomas Bredgaard, der er leder af Forskningscenter for Evaluering på Aalborg Universitet, undrer sig over, at Finansministeriet ikke har taget kritikken med i erfaringsopsamlingen:

»Regeringen kan selvfølgelig have en interesse i at feje det lidt ind under gulvtæppet. Især når de står med en ny stor udflytning, som kan risikere at blive en ganske bekostelig affære«.

Kritikken kommer også fra ATP, som flere steder i landet har overtaget opgaven med at udbetale folkepension og boligstøtte. ATP understreger, at økonomien er nødvendig for at »opretholde sikker drift i udflytningsperioden«. Og Rådet for Socialt Udsatte, som er flyttet til Rønne, efterlyser »varig kompensation for tab i effektivitet«.

Regningen for den første udflytningsrunde ser ud til at løbe op i mindst 834 millioner kroner. Flere hundrede millioner kroner mere, end regeringen oprindeligt havde meldt ud.