0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Siden sensommeren har et lovforslag mod burka, niqab og anden maskering været debatteret blandt politikerne.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette F. advarer mod at stemme imod partilinjen – Gjerskov vil gøre det igen

Socialdemokraternes Mette Gjerskov vil stemme imod burkaforbud. Hun mødtes onsdag med niqabklædt kvinde.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dagen efter at den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, ifølge flere kilder på et gruppemøde tirsdag kom med en advarsel om ikke at bryde partilinjen i Folketingssalen, melder udviklingsordfører Mette Gjerskov (S) sig klar til netop dette – igen.

Gjerskov har tidligere stemt imod partilinjen i udlændingepolitiske sager, og nu gør hun det klart, at hun kommer til at stemme nej, når regeringen i nær fremtid forventes at fremsætte et lovforslag om at forbyde burka, niqab og anden maskering i det offentlige rum. Det på trods af at den socialdemokratiske partiformand tidligere har fastslået, at partiet er klar til at forbyde burka i det offentlige rum.

»Jeg kan simpelthen ikke stemme for lovforslag, der bestemmer, hvad folk skal have på af tøj og ikke skal have på af tøj. Så jeg stemmer imod«, forklarer Gjerskov og tilføjer om udsigten til endnu en gang at skulle stemme imod S-linjen:

»Det er selvfølgelig en udfordring, for man vil jo allerhelst stemme sammen med sit parti. Men jeg opfatter ikke det her som et udlændingespørgsmål. For mig er det helt principielt, at staten ikke skal blande sig i folks påklædning«.

Gjerskov havde i går et møde på sit kontor med repræsentanter fra foreningen Kvinder i Dialog, hvoraf den ene fremmødte var en ung niqabklædt kvinde.

Foreningen fik forleden nej til at møde Folketingets Udlændingeudvalg, hvis de bar niqab eller burka. Men mødet onsdag gjorde indtryk på Gjerskov, selv om også hun mener, at det »er da noget mærkeligt noget« at iklæde sig burka.

»Det var to veluddannede kvinder, begge to med job, begge to født i Danmark med forældre af udenlandsk herkomst, men som har været her i mange år. Som ser det som kvindefrigørende, og som mener, at de siger nej til hele den trend om, at kvindekroppen bare skal seksualiseres og plastikopereres og botoxes og alt mulig andet«, forklarer Gjerskov.

Advarslen fra Frederiksen

Og så vender vi tilbage til gruppemødet tirsdag. Politiken har talt med en række medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe, der beretter, at partiformand Frederiksen på mødet gjorde det klart, at det er uforeneligt med at have et ordførerskab for partiet, hvis man på et af de store politiske områder som udlændinge- eller finanspolitik stemmer imod partilinjen. Der kan angiveligt være undtagelser, hvis man som folketingsmedlem af lokalpolitiske interesser ikke kan stemme for eller imod et forslag.

Uden for citat er der partifæller, der kritiserer advarslen fra Frederiksen, men omvendt forlyder det, at eksempelvis social- og børneordfører for partiet Pernille Rosenkrantz-Theil bakkede op om formandens linje og tilføjede, at det også burde have konsekvenser, hvis man taler imod partilinjen i medierne eller i andre åbne fora. En oplysning, hun ikke vil kommentere.

Det er kun kort tid siden, at Mette Gjerskov og tre andre socialdemokratiske folketingsmedlemmer valgte at udeblive fra Folketingssalen, da de ikke kunne bakke op om partilinjen. Nemlig i sagen om regeringens forslag om, at det fremover er op til udlændingeministeren, om Danmark skal modtage kvoteflygtninge.

Om et kommende nej til et forbud mod burka, niqab og anden maskering vil få konsekvenser for Mette Gjerskov, der i dag er udviklingsordfører, er uvist.

Adspurgt, om hun har meddelt sin beslutning til partiledelsen, svarer hun:

»Ja ja, jeg har taget balladen, men den kommer sikkert igen«.

Mette Gjerskov var ikke selv med på gruppemødet tirsdag, men til spørgsmålet om, om hun ikke netop nu udfordrer Frederiksens linje, svarer svarer Mette Gjerskov: »Det må du spørge ledelsen om; hvad de forestiller sig«.

Vores holdning er klar, vi er imod dem. De er et udtryk for kvindeundertrykkelse, ikke noget som helst andet

Hun tilføjer:

»Jeg er ikke blevet valgt til Folketinget for at gå fuldstændig imod mine egne grundlæggende principper. Jeg mener, det er skadeligt at forbyde mennesker at have noget bestemt tøj på. Og det kan jeg ikke gå på kompromis med. Om det får konsekvenser, det er op til ledelsen at vurdere«.

Overraskelsen fra Frederiksen

Tilbage i begyndelsen af oktober, da Venstre fortsat ikke havde lagt sig fast på, at partiet går ind for et forbud, tonede Mette Frederiksen pludselig rent flag på sit partis vegne. Det skete under Folketingets åbningsdebat 5. oktober, da S-formanden omkring klokken 22.30 sagde:

Annonce

»Vores holdning er klar, vi er imod dem. De er et udtryk for kvindeundertrykkelse, ikke noget som helst andet. Og derfor er vi fra Socialdemokratiets side sådan set også klar til at forbyde burkaen, hvis det er det, der skal til, for at vi sikrer et Danmark, hvor der ikke er burkaer«.

En melding der ikke bare kom bag på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) men også flere af Frederiksens partifæller. Nogle dage forinden havde Gjerskov på Facebook gjort det klart, at hun var imod et forbud, som Dansk Folkeparti – på det tidspunkt som det eneste parti – ønskede.

Torsdag i sidste uge gjorde den socialdemokratiske retsordfører, Trine Bramsen, det klart over for Ritzau, at partiet bakker op om et forbud mod burka og niqab. »Vi er gået ind i den her diskussion, fordi vi ser kvinder, der bliver tvunget til at have burka eller niqab på«, som hun forklarede.

Stillet over for, om niqabklædte kvinder måske nok siger, at det er deres egen vilje at bære den, men at de i virkeligheden indirekte er underlagt nogle strukturer og forventninger, svarer Mette Gjerskov efter sit møde med repræsentanterne fra Kvinder i Dialog:

»Det siger de, at de ikke er. Nogle af dem får simpelthen problemer med deres forældre, fordi de gør det«.

S-ledelsen har ingen kommentar til sagen, oplyser pressechefen.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?