0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Efter kritik: Socialdemokratiet trækker støtten til omstridt opholdskrav

Partiet ændrer holdning til opholdskrav, der begrænser retten til dagpenge.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokratiet kommer ikke til at stemme for, når opholdskravet for dagpengeretten efter planen skal til afstemning i Folketingssalen senere i denne måned.

Det slår beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen fast.

»Vi har gået det hele igennem og kan nu en gang for alle se, at det hele roder, og at forslaget ikke er ordentligt gennemarbejdet«, siger han.

Han opfordrer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at trække forslaget tilbage og starte forfra.

»Hvis han ikke gør det, vil vi selvfølgelig stemme imod, for der vælter for mange problemer ud af skabet«, siger Leif Lahn Jensen.

Opholdskravet betyder, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af otte år for at have ret til dagpenge, uagtet at man er medlem af en a-kasse. Forslaget er en del af finansiering af den skatteaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik tidligere på året. Argumentet er, at man kun skal have ret til dagpenge, hvis man har en stærk tilknytning til Danmark.

Ideen er god

Socialdemokratiet havde ellers erklæret sin støtte til opholdskravet, men der har været for mange historier om, hvordan opholdskravet rammer skævt, mener partiet nu.

Eksempelvis er det kommet frem, at retten til sygedagpenge og barselsdagpenge i nogle tilfælde også vil blive begrænset som en konsekvens af opholdskravet. A-kasserne har også været stærkt kritiske og advaret imod, at opholdskravet ville blive et bureaukratisk helvede, når de skal samle oplysninger om medlemmers tidligere bopæle ind.

Derudover har en række danske statsborgere, der tidligere har boet i udlandet, kritiseret, at kravet også gælder dem, og at de derfor bliver ramt med tilbagevirkende kraft.

Ideen om et opholdskrav støtter Leif Lahn Jensen dog stadig.

»Vi går stadig ind for optjeningsprincipperne og mener stadigvæk, at det er fornuftigt. Men det skal simpelthen strikkes sammen på en anden måde, for det her forslag virker ikke«, siger han.

Tror du, det er realistisk at lave et opholdskrav, der ikke kommer til at ramme nogen, det ikke er tiltænkt, og som samtidig er let at administrere?

»Det ved jeg ikke, men det, man skal gøre, er at tage fat i arbejdsmarkedets parter og diskutere, hvordan man kan gøre det«.


Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce