Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter kritik: Socialdemokratiet trækker støtten til omstridt opholdskrav

Partiet ændrer holdning til opholdskrav, der begrænser retten til dagpenge.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokratiet kommer ikke til at stemme for, når opholdskravet for dagpengeretten efter planen skal til afstemning i Folketingssalen senere i denne måned.

Det slår beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen fast.

»Vi har gået det hele igennem og kan nu en gang for alle se, at det hele roder, og at forslaget ikke er ordentligt gennemarbejdet«, siger han.

Han opfordrer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at trække forslaget tilbage og starte forfra.

»Hvis han ikke gør det, vil vi selvfølgelig stemme imod, for der vælter for mange problemer ud af skabet«, siger Leif Lahn Jensen.

Opholdskravet betyder, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af otte år for at have ret til dagpenge, uagtet at man er medlem af en a-kasse. Forslaget er en del af finansiering af den skatteaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik tidligere på året. Argumentet er, at man kun skal have ret til dagpenge, hvis man har en stærk tilknytning til Danmark.

Ideen er god

Socialdemokratiet havde ellers erklæret sin støtte til opholdskravet, men der har været for mange historier om, hvordan opholdskravet rammer skævt, mener partiet nu.

Eksempelvis er det kommet frem, at retten til sygedagpenge og barselsdagpenge i nogle tilfælde også vil blive begrænset som en konsekvens af opholdskravet. A-kasserne har også været stærkt kritiske og advaret imod, at opholdskravet ville blive et bureaukratisk helvede, når de skal samle oplysninger om medlemmers tidligere bopæle ind.

Derudover har en række danske statsborgere, der tidligere har boet i udlandet, kritiseret, at kravet også gælder dem, og at de derfor bliver ramt med tilbagevirkende kraft.

Ideen om et opholdskrav støtter Leif Lahn Jensen dog stadig.

»Vi går stadig ind for optjeningsprincipperne og mener stadigvæk, at det er fornuftigt. Men det skal simpelthen strikkes sammen på en anden måde, for det her forslag virker ikke«, siger han.

Tror du, det er realistisk at lave et opholdskrav, der ikke kommer til at ramme nogen, det ikke er tiltænkt, og som samtidig er let at administrere?

»Det ved jeg ikke, men det, man skal gøre, er at tage fat i arbejdsmarkedets parter og diskutere, hvordan man kan gøre det«.


Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden