Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Atef Hassan/Ritzau Scanpix
Foto: Atef Hassan/Ritzau Scanpix

Anders Fogh Rasmussen under besøg i Irak i 2004.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overrasket forsker: Det er få personer, der afgør, om Danmark går i krig

Anders Fogh Rasmussen lagde ifølge rapport aldrig skjul på sin politiske kurs, når det kom til at støtte USA's kamp mod terror.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er reelt statsministeren, udenrigsministeren og topembedsmænd, der er i dialog om krig.

Og beslutningerne om Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak er sket ad uformelle kanaler.

Sådan lyder det fra forskerne Anders Wivel og Rasmus Mariager, der står bag den længe ventede udredning om Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak, som er offentliggjort tirsdag på et pressemøde.

»Jeg har været overrasket over, hvor få der beslutter, om Danmark skal i krig. Det er reelt statsministeren, udenrigsministeren og topembedsmænd, der er i dialog med typisk amerikanske aktører«, siger Rasmus Mariager.

En anden af forskernes konklusioner er, at den danske beslutning om at gå i krig i Irak var helt overvejende drevet af især tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) enighed med USA.

Til gengæld var Fogh »ikke særligt åben om den politiske proces«. Det konkluderer udredningen også.

Det lykkedes ifølge udredningen Fogh gennem hele forløbet »at undgå at blive forpligtet af definitioner, der senere kunne indskrænke hans og regeringens politiske råderum«.

»Således afviste Fogh Rasmussen at besvare det, han typisk omtalte som 'hypotetiske spørgsmål'«, står der i udredningen.

Det kunne eksempelvis være spørgsmål om, hvad det internationale samfund ville gøre, hvis det ikke lykkedes at få afviklet Iraks våbenprogrammer.

Fire års krig i Irak

De første danske tropper blev sendt til Irak i 2003 som led i en amerikanskledet invasion, og de blev trukket tilbage igen i 2007.

Siden 2014 har Danmark bidraget til en international koalition i kampen mod Islamisk Stat (IS) i Irak.

Krigen i Irak kostede otte danske soldater livet. 43 mistede livet under krigen i Afghanistan.

Danske soldater blev sendt ind i landet i 2002. De sidste kampsoldater blev trukket ud i 2013. Én soldat døde i Kosovo. Her begyndte missionen i 1999.

Fogh havde ifølge udredningen den forståelse, at det juridiske grundlag for at gå i krig kunne etableres på forskellige måder.

»Men han gjorde sig ikke store bestræbelser for at forklare oppositionen, hvad han mente med dette. Derved lykkedes det Anders Fogh Rasmussen at bevare sit og regeringens manøvrerum. Omkostningen var imidlertid en fornyet mistillid mellem Folketingets partier på det sikkerhedspolitiske område«, står der i en af konklusionerne.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden