Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Da Lars Løkke Rasmussen var statsminister var der stor debat om den såkaldte FN-migrationspagt, som Danmark tilsluttede sig. Løkke understregede gentagne gange, at pagten ikke ændrede et komma i dansk udlændingepolitik. Men notat tyder på det modsatte.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politisk ballade om FN-migrationspagt fortsætter

Notat viser, at FN-pagt er bindende på EU-landene. DF og Konservative kritiserer eksstatsminister Løkke.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mod slutningen af sidste år rejste til Marrakesh i Marokko for at tilslutte Danmark til en FN-migrationspagt, skabte det stor debat herhjemme.

Dansk Folkeparti frygtede, at Danmark dermed forpligtede sig til at tage flere hensyn til migranter og ville blive tvunget til at åbne grænserne for afrikanske migranter.

Løkke understregede gentagne gange, at pagten ikke ændrede et komma i dansk udlændingepolitik.

Nu er der igen politisk debat om pagten. Et juridisk notat fra EU-Kommissionen fra 1. februar, som Berlingske har fået adgang til, viser ifølge DF og De Konservative, at Løkke ikke talte sandt.

»Det her viser, at Løkke bandt os noget på ærmet, da han sagde, at erklæringen ikke ville få konsekvenser«, siger DF's EU-ordfører, Morten Messerschmidt, til Berlingske.

I notatet står der ifølge Berlingske, at vedtagelsen af pagten 'har retlige virkninger for EU's udviklingspolitik'.

Overfortolker juridisk notat

Den daværende VLAK-regering meddelte, at pagtens indhold ikke var juridisk bindende. Og at den 'ikke pålægger landene nye retlige forpligtelser'.

Naser Khader, De Konservatives udenrigsordfører, er ikke tilfreds.

»Jeg synes, at de nye oplysninger viser, at man enten talte imod bedre vidende, eller også så fortalte man ikke sandheden«, siger Khader til avisen.

I strid med den officielle danske vurdering

Bugge Thorbjørn Daniel, lektor i EU-ret ved Syddansk Universitet, kalder det en overfortolkning, at hvis notatet tolkes sådan, at EU-Kommissionen anser pagten som juridisk bindende.

Men når der i notatet står, at pagten har en retlig virkning, så er det i strid med den officielle danske vurdering. Og det er skyld i debatten nu, mener Bugge Thorbjørn Daniel.

»Det er en konstatering, men der ligger heller ikke noget i, at det har en retlig virkning. Det betyder ikke, at pagten dermed er bindende for medlemsstaterne«.

»Men det er jo det, der er med til at give uro og så tvivl om, hvorvidt pagten er bindende eller ej«, siger Bugge Thorbjørn Daniel til Berlingske.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Løkke, der ikke længere er statsminister, men fortsat er formand for Venstre.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden