0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klimabistand bliver taget fra de fattigste

Danmark har lovet at øge klimahjælpen til ulande, men i praksis sker det ved at flytte penge fra anden bistand, viser nye tal. Det udløser kritik fra grønne aktivister og støttepartier, men minister prioriterer velfærd hjemme i Danmark.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

En kvinde sælger majs i et slumkvarter i Kenyas hovedstad, Nairobi. I disse dage er der topmøde om udvikling i Nairobi. Den danske regering er medvært - men samtidig har regeringen fremlagt et finanslovsforslag med det laveste niveau for bistandshjælp i 40 år.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da den danske regering for seks uger siden fremlagde sit finanslovsforslag for 2020, var det med løftet om næsten 600 millioner kroner ekstra i klimahjælp til verdens fattigste lande. Penge, der blandt andet skulle bruges til at beskytte dem fra klimakatastrofer og til at hjælpe dem med at indføre grøn energi.

Men det sker på bekostning af klassisk bistandshjælp – stik imod ti år gamle løfter fra Danmark og 22 andre vestlige lande om, at når der skal findes penge til grøn omstilling i ulandene, så skal det ske uden at gå på hugst i andre bistandspenge.

Dermed holder den danske samlede bistandshjælp sig på det laveste niveau i 40 år. Ikke siden 1978 har bistanden ligget på så lav en del af Danmarks samlede økonomi.

Hjælpeorganisationen Care Danmark har pløjet sig igennem de danske bistandsregnskaber de seneste ti år. I den tid er klimabistanden øget en anelse, men slet ikke nok til at hamle op med faldet i den resterende bistand. Og for andet år i træk holder den samlede bistand sig på det laveste niveau, FN anbefaler.