0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tesfaye: To fremmedkrigere har fået frataget statsborgerskab

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har frataget to fremmedkrigere deres danske statsborgerskab, og han arbejder på at gøre det samme over for to andre, oplyser han. Uvist, om de kan komme til Danmark for føre retssag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

To personer har allerede mistet deres statsborgerskab, fordi de angiveligt er fremmedkrigere, og yderligere to kan efter alt at dømme se frem til det samme.

Sådan er meldingen fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

»Der er i alt fire sager, og de to har fået frataget deres statsborgerskab, og der er to, der stadig er i gang med at blive sagsbehandlet«, lyder det fra Tesfaye, da han ankommer til det socialdemokratiske gruppemøde tirsdag formiddag.

Dermed ser vi nu for første gang en direkte virkning af den administrative mulighed for at frakende fremmedkrigere deres danske statsborgerskab, som Mattias Tesfaye for nylig fik indført med en hårdt kritiseret lov.

»Jeg kan desværre ikke fortælle detaljer om de enkelte sager, men jeg kan sige, at når vi bad om at få denne lov gennemført, var det, fordi vi mente, at der var behov for det. Derfor er jeg tilfreds med, at loven nu er trådt i kraft, og jeg kan også forstå på den første sag, at der er en advokat, som i hvert fald udtaler offentligt, at den første sag skal indbringes for domstolene. Derfor vil jeg meget nødig udtale mig alt for konkret om den, mens den verserer«, forklarer han og fortsætter:

»Jeg kan bare sige, at lovgivningen er til for at sikre, at folk, der er indrejst i de her områder, og som vi ønsker ikke indrejser i Danmark, får frataget deres danske statsborgerskab. Det er altså personer med dobbelt statsborgerskab, som nu ikke mere har et dansk«.

Han tilføjer, at afgørelsen betragtes som en forvaltningsafgørelse, som kan indbringes for en domstol.

Er det via e-Boks, at I har informeret dem om det?

»Ja, det er fuldstændig efter det, der står i lovgivningen. Det betyder, at de bliver informeret på den måde, hvorpå man altid bliver informeret om afgørelser, der bliver truffet af myndighederne. Og der har været en partshøring, og nu kan jeg forstå på advokaten, der har udtalt sig offentligt, at sagen vil blive indbragt for domstolene. Jeg ser selvfølgelig frem til, at den sag bliver afprøvet ved en domstol«.

Kan vedkommende få lov at komme til Danmark i forbindelse med den retssag og møde op i retten og give sin forklaring?

»Det er ikke op til mig at afgøre. Det står også i loven, at en dansk dommer vil skulle afgøre, hvordan personen skal indgå i retssagen«.

Er der flere sager på vej ud over de fire her?

»Nej, vi er kun i gang med sagsbehandle yderligere to sager, så der i alt er fire, der enten er truffet afgørelse omkring, eller som der er på vej til at blive truffet afgørelse omkring. Så de sidste to er i partshøring«.

Han tør dog ikke sige, om der kan komme flere.

»Hvis der er grundlag for at starte en ny sag op, så starter vi den selvfølgelig op«, siger han og fortsætter:

»Men det er jo ikke i hundredvis af mennesker, vi taler om. Det er forholdsvis få mennesker«.

Men du regner med flere end de fire?

»Jeg regner ikke med noget. Jeg får at vide, hver gang der starter en sag op. Det har jeg i hvert fald gjort her til at starte med. Nu kan jeg se, at der er fire, der er igangsat, og to, som vi nu har truffet afgørelse på«.

Hvad mener du med, at du får at vide, når de igangsættes. Er det ikke dig, der træffer beslutningen?

»Jo, men det sker jo blandt andet på baggrund af oplysninger fra andre myndigheder, og det er jo på den baggrund, at sagerne bliver startet op«, svarer Tesfaye.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden