0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mette Frederiksen i sin første nytårstale: Flere udsatte børn skal bortadopteres

Mette Frederiksen holder sin første nytårstale til danskerne som statsminister.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For knap halvandet år siden lovede Mette Frederiksen (S), at hun ville være børnenes statsminister, og det løfte følger hun op på i sin første nytårstale.

Vælgerne skal kunne måle hendes regeringsperiode på, om den næste store gruppe børn og unge kommer til at klare sig bedre i samfundet. Det har hun sat som et af de vigtigste pejlemærker.

Med et nyt årti er det passende at tage hul på det arbejde, lyder det onsdag i nytårstalen, som sendes direkte fra embedsboligen Marienborg.

»I dag får nogle forældre for mange chancer. Måske i den bedste mening. Men når en 12-årig bliver fjernet fra hjemmet, så ligger der ofte 11 dårlige år bag. Derfor må vi lægge berøringsangsten væk«.

»Det vigtigste, det helt afgørende for et lille barn, er at vokse op med tryghed, kærlighed og stabilitet. Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres. Så de får en reel ny start«, siger hun i nytårstalen.

Trods mange forsøg er det ikke tidligere lykkes at få endegyldigt bugt med den negative sociale arv, som mange familier og ikke mindst børn rundes af.

»Selv om vi nu skriver år 2020. Og selv om langt de fleste nyfødte børn selvfølgelig kommer til at klare sig godt. Så gælder det ikke for dem alle. Der er et mønster«, siger hun i talen og uddyber:

»Hvis børns opvækst bestemmer deres fremtid. Så er mønstret stadig for stærkt. Og fællesskabet for svagt«.

Alt for udstrakt hensyn

Hun har tidligere peget på, at det skyldes et alt for udstrakt hensyn til at holde børn sammen med deres biologiske forældre, og at skolesystemets læringsidealer svigter de svageste.

Mette Frederiksen mener, at der skal gribes ind noget før og mere konsekvent i form af anbringelser på permanent basis.

»Jeg ved godt, at det ikke er alle, der vil være enige med mig. Nogle vil sige, at vi skal forebygge mere, passe mere på familierne. Det skal vi, men det vil ikke være nok. Vi må entydigt tage børnenes parti«, siger hun.

Statsministeren har tidligere været socialordfører, hvor hun har sagt, at skrækkelige sager som dem i Brønderslev, Tønder, Slagelse og Rebild ikke bare er historier om massivt forældresvigt.

Det skyldes også, at samfundet ikke har reageret rettidigt og korrekt.

I Socialdemokratiets børne- og socialudspil fra 2018 står der, at »hensynet til barnet må gå forud for de biologiske forældre«.

I den forbindelse talte statsministeren for at anbringe socialt udsatte mødre allerede i graviditeten og at oprette familiehuse.

Hun taler også for at lægge berøringsangsten væk, når det handler om andre kulturer, der kommer til Danmark.

»Nogle forældre kommer fra lande, hvor vold mod børn er tilladt. Det er det ikke i Danmark. I Danmark er det forbudt at slå sine børn. Og piger skal have samme frihed som drenge. Vi må træde i karakter som samfund«, siger hun i talen.

Ritzau/Politiken

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Baglandet tvivler på statsministeren, men Netto elsker Mette, og hendes fjender har overgivet sig

 • Gregers Tycho

  Masserne & Magten

  Henter…

  Borgens svære parforhold, et håndtryk og et forlist venskab

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hummelgaard har kittel-angst, Mette F. har kirke og killinger, og Rohde har kristendommen

Annonce

For abonnenter