0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Radikale Venstre og blå partier er enige om en aftale om indgreb mod boligspekulanter

Et flertal udenom regeringen er blevet enige om en boligaftale, men detaljerne er ikke offentliggjort endnu.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Andreas Merrald
Foto: Andreas Merrald

Jens Rohde (R) taler onsdag eftermiddag med journalister, kort tid før han skal til forhandlingerne med blå blok om et indgreb mod spekulation i lejeboliger udenom regeringen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Onsdag brød flere måneders forhandlinger om et indgreb mod boligspekulanter sammen på Christiansborg.​​​​​​​

Radikale Venstre forlod boligforhandlingerne og begyndte i stedet at forhandle med blå blok udenom regeringen. Partierne har samlet et flertal på 91 mandater.

I en fælles pressemeddelelse skrev partierne, at det var karensperioden, som uenighed drejede sig om.

Regeringen kalder den for et spekulantstop. Hvis den blev indført, ville den have den konsekvens, at en huslejestigning på baggrund af forbedring og modernisering efter boligreguleringsloven paragraf 5, stk. 2 først kan ske syv år efter renoveringen.

Lige præcis denne paragraf har fået meget fokus, fordi det er den, der giver boligspekulanter som Blackstone mulighed for at opkøbe ejendomme og hæve huslejen markant, nogle gange til det dobbelte, straks efter at lejlighederne er blevet renoveret.

Radikale Venstre og de blå partier foruden Liberal Alliance skriver i pressemeddelelsen, at karensperioden på syv år »vil udskyde vigtige klimainvesteringer i boligmassen«, og at det er afgørende, at »andelsboligejere ikke rammes af bevægelser i markedet som følge af lovtiltag«.

Kaare Dybvad afviser bekymring

Boligminister Kaare Dybvad (S) afviser bekymringerne på Twitter. Han citerer Finanstilsynet, der i et svar til Boligministeriet har skrevet som konklusion, at »belåningsmulighederne for både andelsbeviset og selve ejendommen som udgangspunkt er upåvirket af karensperioden«.

Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation støtter boligministerens fortolkning. I en pressemeddelelse skriver den, at en »karensperiode på syv år er det tiltag som effektivt vil lægge en dæmper på incitamentet til kortsigtede investeringer«, og at »netop denne model ifølge Finanstilsynet ikke vil ramme andelsboligerne ift. belåningsmulighederne«.

Radikale Venstre og blå blok vil have et indgreb, der ifølge dem ikke forringer værdien af boligmassen, ikke inddrager staten i finansiering af renovering og ikke rammer andelsboliger.

Onsdag aften ville Jens Rohde (R) ikke fortælle, hvad partierne er blevet enige om indtil videre.

»I morgen mødes vi igen, laver de sidste justeringer, og så er vi klar til at præsentere indholdet. Det skal vores grupper have at vide først. Der vil være ting, man kan genkende«, sagde han til DR.

Han afviser også, at Radikale Venstre har afbrudt forhandlingerne.

»Der er et flertal for det, vi kommer med. Men vi opfordrer ministeren til at fortsætte forhandlingerne, for vi er ikke gået fra nogle forhandlinger. Vi vågnede op i morges og konstaterede, at han (Kaare Dybvad, red.) afbrød forhandlingerne«, sagde Jens Rohde til DR.

Det er indtil videre forventningen, at aftalens sidste justeringer vil blive foretaget torsdag, hvorefter den vil blive præsenteret.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Baglandet tvivler på statsministeren, men Netto elsker Mette, og hendes fjender har overgivet sig

 • Gregers Tycho

  Masserne & Magten

  Henter…

  Borgens svære parforhold, et håndtryk og et forlist venskab

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hummelgaard har kittel-angst, Mette F. har kirke og killinger, og Rohde har kristendommen

Annonce

For abonnenter