0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) under Folketingets hastebehandling af en lovpakke i dag.

Få overblikket: Her er de otte hovedpunkter i den hastelov, regeringen vil have vedtaget i dag

Folketinget hastebehandler i dag en lov med nye tiltag mod coronavirus.

Politik

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Coronavirussen spreder sig hurtigt i Danmark, og derfor skal myndighederne have adgang til nye beføjelser i kampen for at inddæmme smitten.

Det er formålet med den hastelov, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) torsdag har præsenteret i folketingssalen.

Her er en række af beføjelserne:

Undersøgelse, behandling og isolation via tvang

Hvis der er mistanke om, at en person er smittet med coronavirus, kan vedkommende pålægges at blive undersøgt af en sundhedsperson og komme i isolation. Hvis isolation ikke er nok til at inddæmme virussen, kan vedkommende tvinges i behandling. Som led i kontrol med disse tiltag, vil myndighederne kunne få adgang til den smittedes bolig uden retskendelse.

Forbud mod forsamlinger

Der kan nedsættes forbud mod at deltage i og afholdelse af større forsamlinger, arrangementer, begivenheder osv. Det gælder både indendørs, udendørs, offentlige og private forsamlinger. Igen kan myndighederne få adgang til lokaler og andre lokaliteter uden retskendelse.

Offentlige institutioner

Hvis det er nødvendigt kan sundheds- og ældreministeren fastsætte regler om forbud mod adgang til eller restriktioner for adgangen til offentlige institutioner. Herunder kan bestemte områder afspærres, hvilket også kan påvirke beboere, der har bopæl i områderne.

Vaccination via tvang

Hasteloven åbner op for potentiel tvangsmæssig vaccination af bestemte risikogrupper for at minimere udbredelsen af coronavirus.

Begrænset adgang til transport

Der kan pålægges forbud eller begrænsninger i forhold til adgang til transportmidler, og eksempelvis at folk fra skibe ikke må have fysisk kontakt med personer i land.

Ingen besøg på plejehjem og sygehuse

For at inddæmme udbredelse af virus, kan sundheds- og ældreministeren sætte begrænsninger på eller gøre det helt forbudt at besøge offentlige og private plejehjem samt sygehuse.

Udlevering af passagerlister

Hvis der er mistænke om en smittet ombord på luftfartøjer, skibe, tog eller busser kan den ansvarlige for transportmidlet blive beordret til at udlevere lister med passageroplysninger.

Lukning af skoler og institutioner

Sundheds- og ældreministeren har mulighed for at fastsætte regler om private og offentlige dagtilbud, skoler, uddannelsesinstitutioner og andre institutioner, f.eks. om de skal lukkes midlertidigt.

Ifølge forslaget skal der indføres en solnedgangsklausul, så hastelovforslaget udløber 1. marts 2021.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?