0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Partier vil skrotte håndtrykskrav til nye statsborgere under krise

Udlændinge skal kunne få dansk statsborgerskab uden et håndtryk under coronakrisen, mener Enhedslisten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Den første grundlovsceremoni for ansøgere, der ønsker at blive danske statsborgere, blev afholdt i Eigtveds Pakhus i København i 2019. Her var daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til stede og udvekslede håndtryk med ni nye danskere. 

Politik

Håndtryk er blevet bandlyst under udbruddet af coronavirus i Danmark.

Derfor er de såkaldte håndtryksceremonier, hvor udlændinge officielt tildeles statsborgerskab, blevet udskudt på anbefaling af regeringen. Men det er urimeligt og uholdbart, mener Peder Hvelplund, der er indfødsretsordfører for Enhedslisten.

Ifølge ham bør udlændinge kunne få dansk statsborgerskab uden et håndtryk under coronakrisen.

»Det er jo helt urimeligt, at vi vedtager love, som er umulige for borgerne at overholde«, siger Peder Hvelplund.

Det samme mener Radikale Venstre.

»Nu kommer der måske til at gå ganske mange måneder, før det bliver anbefalet, at vi giver hånd. Derfor kommer de her mennesker til at vente i lang tid«, siger De Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg.

Venter på ceremoni

Enhedslisten opfordrer regeringen til at finde en løsning for de borgere, som blev optaget på et lovforslag om indfødsret i oktober, men som endnu venter på en ceremoni for endeligt at blive danske statsborgere.

Samtidig mener Peder Hvelplund, at de borgere, der skal godkendes gennem et lovforslag i april, bør blive fritaget for et håndtryk.

»Det er jo vigtigt at understrege, at de her borgere opfylder alle kriterier og betingelser for at få statsborgerskab«, siger Peder Hvelplund.

»Det eneste, de mangler, er at gennemføre en ceremoni, som primært er vedtaget af symbolpolitiske årsager«.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde 6. marts på et pressemøde:

»Vores holdning er meget klart, at man skal give hånd for at få dansk statsborgerskab.

Samme dag opfordrede Udlændinge- og Integrationsministeriet kommunerne til at udskyde håndtryksceremonierne.

Minister kan blive kaldt i samråd

Ifølge Enhedslisten er det ikke holdbart, set i lyset af restriktionerne om at undgå håndtryk kan komme til at vare længe endnu.

»Det vil være fuldstændig uproblematisk at fjerne håndtrykskravet. Det vil vi opfordre regeringen til at gøre snarest, så vi kan få en pragmatisk løsning«.

Alternativt vil Enhedslisten kræve udlændinge- og integrationsministeren i samråd, oplyser han.

De Radikale vil stille suspenderingen af håndtrykket som et lovforslag, hvis ikke regeringen træffer en beslutning, inden den kommende uge er omme.

De Konservative ønsker modsat Enhedslisten ikke at skrotte kravet om håndtryk lige foreløbig. I stedet vil partiet vente og se, hvor længe coronakrisen varer.

»Hvis det er noget, der fortsætter over en længere periode på den anden side af sommeren, kommer vi i hvert fald til at diskutere et midlertidigt alternativ, siger De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts