0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Morten Østergaard talte bl.a. om den grønne omstilling i sin grundlovstale fredag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Det siger partiledere på grundlovsdag

Christiansborgs partiledere holder vanen tro grundlovstaler. Læs hovedpunkterne her.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Landet over holder partiledere taler på grundlovsdag. Flere har dog gjort det virtuelt grundet corona.

Læs hovedpunkterne fra partiledernes taler her:

Statsminister og formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen:

»Jeg har aldrig nogensinde i mit liv været så meget i tvivl, som i det her forår. Som i den her krise vi lige har været igennem. Dilemmaerne har været enorme. Det er de faktisk stadigvæk«.

»Men at vi handlede så hurtigt. Det er – tror jeg – den vigtigste politiske beslutning, jeg nogensinde har truffet«.

»De politiske forskelle – de vil selvfølgelig igen træde tydeligere frem, ikke mindst når vi går i gang med genopretningen af dansk økonomi. Vi kommer med hvert vores udgangspunkt. Meninger brydes. Og det er grundlæggende sundt.

»Men jeg vil gøre mit til, at vi stadigvæk efterstræber det brede politiske samarbejde. Jeg tror nemlig, at det gør resultaterne bedre. Og også mere holdbare«.

Politisk leder for De Radikale Morten Østergaard:

»Jeg vil gerne takke regeringen. Mine kolleger i Folketinget. Og utrættelige sygeplejersker, pædagoger, læger, kasseassistenter, lærere, embedsfolk og alle andre, der har stået i frontlinjen i kampen mod corona«.

»Min samvittighed er bundet til den grønne omstilling. Jeg var grøn, før jeg blev radikal. Derfor kan jeg ikke sidde stille – når vi nu har muligheden for at gøre en forskel. Hvordan skal vi kunne se vores børn og børnebørn i øjnene, hvis vi svigtede nu?«

Formand for De Konservative Søren Pape Poulsen:

»Med Covid-19 fik vi forsamlingsforbuddet. Det gik også stille for sig. Der var ingen diskussioner eller hævede høtyve. Vi vidste, at vi stod i en sundhedskrise og at det personlige ansvar var afgørende. Og fordi vi troede, at det var statsministerens anbefaling«.

»Jeg vil ikke bruge grundlovsdag til at dvæle ved, i hvilket omfang vi blive ført bag lyset. Eller hvad prisen har været for, at vi gik længere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger«.

Formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund:

»Grundloven giver os frihed til at gøre de gode ting, vi gerne vil. Nu åbner vi Danmark igen. Og lige så hurtigt det gik med at lukke ned, ligeså langsomt går det desværre at lukke op. Det piner mig«.

»For det hensyn, vi tog til de ældre, de syge og de svage, da vi lukkede ned, skal vi også tage ved at åbne igen, så snart det kan lade sig gøre forsvarligt. Og det kan det nu«.

Formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh:

»Det vigtige ved friheden er, at man bruger den til at tage ansvaret på sine skuldre«.

»Når vi kæmper for en politik, der sænker skatterne og sætter gang i væksten, så er det ikke fordi, vi gerne vil have en større bil. Men for at vores børn og de kommende generationer i vores lille nation får noget endnu bedre, end de vi har fået i arv«.

Formand for Kristendemokraterne Isabella Arendt:

»Der er netop nu store muligheder for at lave forandringer i vores land. Vi skal ikke tilbage til en psykiatri i knæ. Vi skal have ligestillet sundhedsvæsnet«.

»Vi skal ikke tilbage til store krav til bureaukrati, dokumentation og en sundhedsplatform, der ikke virker. Vi skal ikke tilbage til centralisering og lukning af lokale sygehuse. Vi skal sikre sundhedshuse i hele landet«.

Formand for Partiet Fremad Simon Emil Ammitzbøll-Bille:

»Det handler om, at loven er lige for alle, og at ingen står over loven. Også ministre«.

»Derfor er det ikke rart at se, hvordan Inger Støjberg (V) agerer, og hvordan hendes slyngveninde fra Nye Borgerlige, Pernille Vermund, laver kampagner. Retsstaten finder ud af, hvem der har skyld og hvordan det skal sanktioneres«.

»Det er endnu et eksempel på, at Nye Borgerlige ikke er så glade for retsstaten, så det gør noget«.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden