0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny epidemilov gør det strafbart ikke at afgive intime oplysninger til staten. Nu vil flertal ændre loven

Borgere kan efter regeringens forslag til ny epidemilov blive straffet med bøde, hvis de ikke vil oplyse om deres nære kontakter. Eksperter savner klare grænser. Flertal kræver nu forslaget ændret.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Politik

Regeringens forslag til ny epidemilov vil gøre det strafbart for borgere og virksomheder ikke at afgive følsomme oplysninger til staten. Det er særligt bekymrende, siger dataeksperter, fordi lovforslaget ikke sætter klare grænser for, hvornår oplysninger indhentet med trussel om politianmeldelse skal slettes. Nu vil flere partier forsøge at ændre lovforslaget i sidste øjeblik, inden det sendes til afstemning i næste uge.

»Du skal designe en lov, så du også er tryg ved, at din værste fjende bruger den. Det er jeg ikke her«, siger lektor Ayo Næsborg-Andersen, som forsker i persondataret på Syddansk Universitet.

»Hvis der kom en Donald Trump-type til magten, giver loven vide rammer for at indsamle og bruge data. Og allerede i dag er det sådan i Danmark, at så snart data kommer i myndighedernes hænder, så er det meget svært at få dem til at slette det igen«, fortsætter Ayo Næsborg-Andersen.

Siden 4. april 2020 har det været muligt at straffe borgere med bøde, hvis de i forbindelse med bekæmpelsen af coronavirus ikke vil oplyse, hvor de har været, eller hvem de har været i kontakt med. Det er denne stramning, regeringen nu vil udvide til at gælde permanent i alle fremtidige sundhedskriser. Samtidig udvides muligheden for at dele oplysningerne på tværs af myndigheder.

Der mangler klare afgrænsninger i lovforslaget, mener Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Madsen & Magten

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig
  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig

  Henter…

  Madsen & Magten er tilbage fra coronapause - og taler stadig om corona.

  I denne udsendelse kan du høre om genåbningen af Danmark, der blev annonceret i går. For størrelse betyder noget, men ingen kan rigtigt blive enige om, hvor på skalaen vi befinder os. Til gengæld er alle enige om farven på genåbningen, den er rød, for de blå partier er ikke med. Betyder det, at oppositionen nu har fundet et svagt punkt hos Mette Frederiksen?

  Så skal vi videre med statsministeren - og hvad hun laver derhjemme. Det handler blandt andet om madvaner og rengøring, men også om politisk kommunikation, mener Kristian Madsen.

  Til sidst handler det om oppositionen, og hvem der egentligt er chef for den del af det politiske Danmark. I et lille stykke tid var det Jakob Ellemann, men nu styrtbløder Venstres vælgere, og Søren Pape er lige så stor – eller større end Ellemann. Og Pernille Vermund er faktisk tæt på. Så hvem er blå statsminister-kandidat, eller er det i virkeligheden lige meget?

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

Annonce

For abonnenter

Podcasts