0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efter kritik fra flere generaler og støttepartier: Kofod fremrykker møde om hjælp til afghanske tolke og ansatte

Regeringen vil ikke lade afghanske ansatte eller tolke i stikken, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark bør gøre mere for at hjælpe de afghanske tolke og lokalt ansatte afghanere i lyset af Talibans fremmarch i Afghanistan. Sådan har det i de seneste dage lydt fra både blandt andet regeringens støttepartier og generaler i Forsvaret i Politiken.

Nu fremrykker regeringen drøftelserne med partierne til mandag. Her skal regeringen og partierne diskutere mulighederne for hjælp til tolkene og de lokalt ansatte afghanere på den danske ambassade i Kabul, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

»Regeringen har sagt fra start, at vi ikke lader nogen i stikken, og det står vi selvfølgelig ved. Vi vil gøre, hvad der skal til for at hjælpe de særligt udsatte afghanere, der har stået side om side med Danmark i Afghanistan«, siger Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

Regeringen er fortsat parat til at tilpasse tolkeaftalen, hvis der viser sig behov for det, fastslår Jeppe Kofod.

Debatten om de afghanske ansatte har for alvor taget fart efter Talibans fremmarch, siden USA, Danmark og andre lande besluttede at trække deres soldater hjem fra Afghanistan.

Afghanere, der har hjulpet de vestlige styrker, frygter, at Taliban trods løfter om det modsatte vil torturere eller henrette dem. Derfor ønsker mange at blive evakueret til de lande, de har bistået.

Der har den seneste uge været forskellige tal fremme om, hvor mange afghanere der ønsker hjælp fra Danmark. Udenrigsministeriet oplyser torsdag, at der ’i skrivende stund’ er 40 nuværende og tidligere lokalt ansatte på den danske ambassade i Kabul og fire tolke, der har søgt om hjælp gennem tolkeaftalen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger, at man ’har taget hånd om de lokale afghanere, der er truede som følge af, at de har arbejdet sammen med de danske soldater i Afghanistan’.

»Siden starten på vores indsats i Afghanistan har Forsvaret haft tre lokale ansat, og for nuværende har Forsvaret ingen ansatte. De tolke, som har bistået det danske forsvar i Afghanistan, har været ansat af andre allierede lande«, siger Trine Bramsen.

ritzau