0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ruslands ambassadør i Danmark svarer USA igen i et uhørt højt toneleje

USA kobler penge til Grønland sammen med skarp kritik af Rusland. Det er med til at underminere freden i Arktis, siger Ruslands ambassadør til Danmark, Vladimir V. Barbin. USA afviser kritikken.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Roald Als/POLITIKEN
Foto: Roald Als/POLITIKEN

Tegning: Roald Als

Grønland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Grønland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når USA direkte kobler finansiel støtte til Grønland med hård kritik af Rusland, truer amerikanerne freden i Arktis. Det mener Ruslands ambassadør i Danmark, Vladimir V. Barbin. Han henviser til, at USA’s ambassadør, Carla Sands, i torsdags begrundede en donation på 83 millioner kroner til Grønland med et ønske om at skærme grønlænderne fra »ondartet påvirkning og afpresning« fra Kina og Rusland. ​

»At dømme ud fra udtalelserne fra ambassadør C. Sands, forlader USA sig i stedet for dialog og samarbejde nu udelukkende på en konfrontatorisk politik i regionen i et håb om dermed at opnå herredømme i denne del af verden«, skriver ambassadør Barbin til Politiken.

Udtalelserne er Ruslands hidtil skarpeste modangreb på USA’s fremfærd i Arktis, siger seniorforsker Hans Mouritzen, som forsker i dansk udenrigspolitik på DIIS. Det udfordrer den danske udenrigspolitiske strategi om at sikre fortsat afspænding i Arktis.

»USA har kritiseret Ruslands ageren i Arktis i noget tid, men hidtil har det russiske svar været at tale konflikten ned. Det er første gang, russerne verbalt svarer igen i så højt et toneleje. Og selv om de russiske udtalelser egentlig ikke handler om Danmark, er det alligevel ubehageligt, når stormagterne står og skændes ind over hovedet på os«, siger Mouritzen.

Truer Ilullisat-erklæringen

I en kronik i Altinget sidste mandag advarede USA’s ambassadør Carla Sands mod Ruslands »aggressive opførsel« og øgede militarisering af Arktis, mens Kina blev anklaget for at »promovere regimets rovgriske økonomiske interesser og autoritære værdier«. Men det er USA, som med sine beskyldninger og egenrådige fremfærd er med til at underminere årtiers fredelig udvikling og sameksistens i Arktis, mener Rusland.

Ambassadør Barbin skriver, at USA’s opførsel »strider med indholdet og ånden i Ilulissat-erklæringen« fra 2008, som er en hjørnesten i dansk udenrigspolitik. Med erklæringen, som blev genbekræftet i 2018, indgik Rusland, USA, Canada, Norge og Danmark aftale om øget samarbejde i Arktis. Samtidig lovede landene at løse uenigheder på fredelig vis i overensstemmelse med internationale aftaler.

Direkte adspurgt om Ilulissat-erklæringen er truet af den amerikanske opførsel, svarer den russiske ambassadør:

»USA’s forsøg på at splitte de arktiske stater og danne koaliti