På værelset. I spisesalen. Til morgensamlingen. I lommen. Ingen steder er den at finde. Mobiltelefonen.
Flere efterskoler landet over holder nemlig mobilfri opstart, hvor eleverne ikke må have mobiltelefoner i 1 til 4 uger. Det viser en rundringning, Politiken har foretaget til 11 efterskoler. På 6 af dem er der forbud mod mobiltelefoner.
En af de skoler er BGI Akademiet i det sydvestlige Jylland. Her omfattede forbuddet mod at være online i halvanden uge faktisk også tablets og computere. Selv om det har været noget af en omvæltning for nogle af eleverne på idrætsefterskolen, synes de alligevel, det er en god idé. Især har fraværet af mobiltelefoner har gjort noget ved elevernes første møde med hinanden.
»Jeg har ikke set, hvor mange følere eller likes de har, så man kan ikke dømme hinanden ud fra det på forhånd«, siger 16-årige Auguste Bille fra København. Hun er netop begyndt i 10. klasse på BGI Akademiet. Hun syntes, at det var »skræmmende« at skulle undvære sin telefon. Men nu, hvor introdagene er ovre, har det været en virkelig positiv oplevelse for den unge pige.
Den holdning deler hendes efterskolekammerat Niclas Skødt. Han blev ved med at stikke hånden i lommen efter telefonen. Men det var forgæves.
»Det kan være ret akavet at møde nye folk. Og nu har man ikke engang kunnet gemme sig bag en skærm. Men netop derfor er vi kommet hinanden ved lige fra første dag«, forklarer han. Aarhusianske Niclas Skødt på 16 år er også lige begyndt i 10. klasse på BGI Akademiet.
Angstprovokerende
BGI Akademiet er en idrætsefterskole med 550 elever, hvoraf mange er vant til at bruge meget tid på deres sport. Tid, andre mindre sportsinteresserede unge ellers ville bruge på en skærm, mener skolens forstander, Helle Vestergaard.
Ikke desto mindre vil efterskolen gerne udfordre eleverne på deres forbrug af elektroniske devices. Derfor har beslutningen om, at de unge skulle lade mobiler, tablets og computere blive derhjemme i introdagene, været vigtig for skolens personale.
»De slipper for at skulle opdatere hele tiden. Og det skaber et rum, hvor vi får lov bare at være. For nogle elever er det angstprovokerende, men vi synes, fordelene opvejer ulemperne«, siger Helle Vestergaard.
Efter introperioden skal mobiltelefonen i dagtimerne blive i elevhusene og på værelserne, mens den efter aftensmaden må luftes frit overalt.
Netop refleksionerne over, hvad fraværet af mobiltelefoner gør ved elevernes adfærd, er afgørende. Det mener Søren Schultz Hansen, der er ekstern lektor i digital kommunikation på Copenhagen Business School og forfatter til flere bøger om de såkaldt digitale indfødte.
»Hvis man uden at reflektere over det indfører det som en afmagt over for mobiltelefonen som forstyrrende element, så kan man ikke håndtere virkeligheden«, siger han.
I kølvandet på det er det vigtigt, at skolerne er klar over, at de med deres mobilfri opstart skaber en kunstig virkelighed. For sådan hænger det jo ikke sammen andre steder i samfundet, understreger Søren Schultz Hansen.
De unge er vokset op med, at nærvær er uafhængigt af rum, mens vi andre gamle er vant til, at nærvær handler om fysisk tilstedeværelse
Søren Schultz Hansen, lektor
Men den kunstige virkelighed er ikke en dårlig ting. Tværtimod.