0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen vil have mere og grønnere fjernvarme

Billigere elvarme og grøn fjernvarme indgår i regeringens forslag til en klimahandlingsplan, som fremlægges onsdag.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Nordjyllandsværket ved Aalborg kører stadig på kul. Regeringen vil have mere grøn fjernvarme.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal være billigere at varme op med el og dyrere at varme op med sorte energikilder som olie og naturgas. Ændringen af afgifterne på de to typer varme indgår i det længe ventede forslag til den første klimahandlingsplan, som regeringen præsenterer på onsdag.

»Det vil virkelig fremme de eldrevne varmepumper«, siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S), som her løfter sløret for den del af forslaget til klimahandlingsplan, der handler om at sikre en omstilling til grøn varme. Han vil ikke sætte tal på afgiftsændringerne.

Samtidig vil regeringen bruge 2,3 milliarder kroner i perioden 2020-2024 til forskellige initiativer, som skal få flere forbrugere til at skifte olie- og naturgasfyr ud med grønne løsninger som eldrevne varmepumper eller fjernvarme.

Der er i dag omkring 80.000 oliefyr og 380.000 naturgasfyr. Med den foreslåede pakke vil der stadig være flere hundrede tusinde tilbage i 2030. Både Klimarådet og Klimapartnerskabet for Energi og Forsyning har foreslået, at disse fyr bør være næsten helt udfaset i 2030, men Dan Jørgensen kalder regeringens forslag for »ret ambitiøst«.

»Det er en indsats, som mindst vil føre til en reduktion på 0,7 millioner tons CO2 i 2030. Det svarer til 250.000 færre benzin- eller dieselbiler.Vi vil bruge 2,3 milliarder kroner til at udskifte olie- og gasfyr, og det betyder, at der vil være 20.000-40.000 færre oliefyr og 50.000-80.000 færre gasfyr«, siger Dan Jørgensen.

Om denne del af planen siger Klimarådets formand, økonomiprofessor Peter Møllgaard:

»Det er godt at komme i gang. Forslagene peger i den rigtige retning, men det er endnu ikke tilstrækkeligt«.

Han ser i øvrigt »flere gode takter« i regeringens udspil.

Henrik Lund er på samme linje. Han er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet og en af hovedkræfterne bag Ingeniørforeningen IDA’s store klimaplan, som blev præsenteret for få dage siden.

»Det er overordentligt positivt at give den en skalle med grøn varmeforsyning og at sætte gang i udskiftning af olie. Men det skal kombineres med besparelser på energien. Hvis boligerne bliver bedre isoleret, kan de klare sig med lavere temperatur, og det gør varmepumper og fjernvarme mere effektive«, siger Henrik Lund.