0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Æg bliver få øre dyrere, hvis vi dropper soja, der har sydamerikansk skov på samvittigheden

Vores CO2-aftryk vil falde fire millioner ton om året, hvis vi stopper med at importere soja, hvor skov er blevet ryddet i processen

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Et produkt som æg vil kun stige få øre i pris, hvis dansk landbrug stopper med at bidrage til, at skove i Brasilien og Argentina bliver ryddet for at gøre det muligt producere soja til dyrefoder.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kød, æg og mælkeprodukter vil kun stige få øre i pris, hvis dansk landbrug stopper med at bidrage til, at skove i Brasilien og Argentina bliver ryddet for at gøre det muligt producere soja til dyrefoder.

Hvis virksomheder køber certifikater til bæredygtig sojaproduktion i stedet for konventionel sojaproduktion, hvor skove ryddes i processen, vil det eksempelvis koste knap en halv øre mere for et frilandsæg, end det gør i dag. En liter mælk kommer til at stige knap en øre i pris, et kilo svinekød knap syv øre og et kilo kylling knap seks øre.

Det viser et notat, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet har udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet.

Sojaen, som vi hovedsageligt bruger i proteinfoder til grise og høns i landbruget,udledte i 2018 omkring seks millioner tons CO2. Notatet viser, at hvis vi køber certificeret soja i stedet, vil vores udledning falde til lidt over to millioner ton CO2 årligt.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce