Kød, æg og mælkeprodukter vil kun stige få øre i pris, hvis dansk landbrug stopper med at bidrage til, at skove i Brasilien og Argentina bliver ryddet for at gøre det muligt producere soja til dyrefoder.
Hvis virksomheder køber certifikater til bæredygtig sojaproduktion i stedet for konventionel sojaproduktion, hvor skove ryddes i processen, vil det eksempelvis koste knap en halv øre mere for et frilandsæg, end det gør i dag. En liter mælk kommer til at stige knap en øre i pris, et kilo svinekød knap syv øre og et kilo kylling knap seks øre.
Det viser et notat, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet har udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet.
Sojaen, som vi hovedsageligt bruger i proteinfoder til grise og høns i landbruget,udledte i 2018 omkring seks millioner tons CO2. Notatet viser, at hvis vi køber certificeret soja i stedet, vil vores udledning falde til lidt over to millioner ton CO2 årligt.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind