Danske virksomheder med store koncerner som Novo Nordisk og Rockwool i spidsen benytter stadig en ældgammel metode til at nedbringe deres udslip af drivhusgasser, selv om metoden ifølge forskere og miljøbevægelser er en papirøvelse uden praktisk effekt for klimaet.
Både Novo Nordisk og Rockwool har i løbet af de seneste år lanceret nye klimaplaner, som på papiret sænker deres udslip af drivhusgasser ved blandt andet at opkøbe certifikater, også kaldet oprindelsesgarantier, på grøn energi.
Certifikaterne garanterer imidlertid ikke, at der samlet bliver produceret mere grøn strøm eller gas. Langt hovedparten af den grønne energi er sikret af statsstøtte og var således blevet genereret uanset handlen med certifikater. Det mest markante resultat, når virksomheder køber certifikaterne, er derfor, at de kommer i første række til den statsstøttede, grønne energi, mens den strøm og gas, som skatteyderne selv køber derhjemme, på papiret bliver mere sort.
Kritikken af køb af certifikater er langt fra ny. Blandt andre DSB befandt sig i en mindre shitstorm i slutningen af nullerne for at markedsføre sig som grøn ved at købe certifikater.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her